2024. március 19., kedd

Összegyűjtötték a búzát

Az idén is lesz vajdasági búza a magyarok kenyerében

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége kedden átvette a búzaadományokat a vajdasági gazdáktól Zentán, a Magyarok Kenyere program keretében. A felajánlásokkal az idén is a gyerekek jólétéhez lehetett hozzájárulni, az eseménynek „A gyermek mosolya többet ér minden pénznél” volt a mottója.

Zsoldos Brigitta falugazdász-koordinátor elmondta, hogy a búza gyűjtésére való felhívásukat másfél hónappal ezelőtt tették közzé.

Az adományozással gyerekeken segítenek a gazdák (Gergely Árpád felvétele)

Az adományozással gyerekeken segítenek a gazdák (Gergely Árpád felvétele)

– A gyűjtésben segítségünkre volt a 35 kihelyezett irodát felölelő falugazdász-hálózatunk, illetve természetesen a tagszervezeteink, a gazdaszervezetek elnökei is segítették a gyűjtést. Az előző évekhez képest jelentős változást nem tapasztaltunk, folyamatosan jelezték nekük, hogy az idén is számíthatunk búzaadományokra. Vajdaság minden szegletéből érkezett búza, a legmesszebb lévő szórványtelepülésekről is: Muzslyáról, Magyarittabéről, Tiszakálmánfalváról (Budiszaváról), Bácskertesről (Kupuszináról) is – hangsúlyozta Zsoldos Brigitta, aki hozzátette, hogy a gazdaszervezetek másfél hónapon keresztül gyűjtötték a búzát helyi szinten. A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét július 31-én, pénteken tartják Szarvason, ahol minden Kárpát-medencei magyar gazdaszervezet megjelenik. Az ott összeöntött búzából készül augusztus 20-án a magyarok kenyere.

Az idén 20,5 tonna búzát gyűjtöttek össze, ami a tavalyi mennyiséghez képest szép emelkedés. Mint a falugazdász-koordinátor elmondta, az idén a búzatermés és a búza ára sem a termelők várakozásai szerint alakult, de mindezek ellenére sokan szeretnének hozzájárulni a gyűjtéshez.

– A gazdák szívesen adományozták a búzát. Akik az elmúlt években hoztak, azok az idén is itt vannak, még ha kevesebb mennyiséggel is. A koronavírus-járvány miatt a magyarországi Magyarok Kenyere Alapítvány kezdeményezte pénzadományok gyűjtését is, ám mivel mi az Európai Unión kívül vagyunk, így nehéz lett volna megoldanunk ebben a szerepvállalást – magyarázta Zsoldos Brigitta.

Az idén 20,5 tonna búzát gyűjtöttek össze (Gergely Árpád felvétele)

Az idén 20,5 tonna búzát gyűjtöttek össze (Gergely Árpád felvétele)

Világos Tibor, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökségi tagja, az adai Pro Communitas civil szervezet alelnöke és a Moholi Családegyesület elnöke elmondta, hogy térségükben a gazdák magánadományokkal járultak hozzá az akcióhoz, elsősorban a Pro Communitas, a családegyesület, a farmerek és a Moholi Konyhakertészek tagsága, ugyanakkor rajtuk kívül mások is. A búzagyűjtési akciót az adai-moholi falugazdász iroda révén szervezték meg, és mintegy kéttonnányi búzaadományt vittek Zentára.

– Ez valamennyivel több a tavaly átadott mennyiségnél. Az adományozók is többen vannak, ezért nagyon elégedettek vagyunk az Ada községbeli gazdák adományozó készségével. Elmondható, hogy volt, aki négy zsákkal, volt, aki fél zsákkal, de nagyon sokan hozzájárultak ehhez a nemes akcióhoz. Több mint negyven adományozónk van, ebben a számban nemcsak azok vannak benne, akik búzával járultak hozzá, hanem azok is, akik a rakodásban segítettek, illetve a szállító is, aki ingyen fuvarozta a búzaadományunkat – magyarázta Világos Tibor, aki hozzátette, hogy az idén a községben mintegy 20-25 százalékkal kevesebb kalászost ültettek, mint az előző évben. Megítélése szerint a minőség jobb a tavalyinál, mennyiségi problémák ellenben adódnak, hiszen az idén kisebb volt a beültetett terület.

Csévári Ágnes csaknem két éve falugazdász Tiszakálmánfalván, jelenleg Szenttamás is hozzá tartozik. Mintegy 50 gazda számára nyújt segítséget az ügyintézésben és a pályázatírásban, de nagy részük nem búzát, hanem kukoricát vagy szóját termeszt. Elmondása szerint így sem volt nehéz összegyűjteni az adományokat, a gondot inkább az okozta, hogy kevés búza terem az általa képviselt területen, hiszen eleve kevesen vetnek búzát.

– Minden felajánlást szívesen fogadtunk. A termelők számára mindez még újdonság, hiszen még csak második éve hozunk ide tiszakálmánfalvi búzát, ennek ellenére nagyon érdeklődőek – fogalmazott Csévári Ágnes.

A tiszakálmánfalvaiakkal ellentétben Balog Anita palicsi falugazdász, az Észak-vajdasági Földműves-egyesület elnöke már régóta, a második évtől rendszeresen részt vesz a gyűjtésen. Mint mondta, tőlük nem csupán búzaadomány érkezett Zentára.

– Mivel minálunk főleg gyümölcsészek vannak, minden évben fogadunk pénzadományokat is. Az emberek fontosnak tartják ezt az akciót, van olyan termelőnk, aki az első évtől kezdve minden évben elhozta ötven kiló búza árát, amiből általában búzát szoktunk vásárolni. Most a központi irodával azt beszéltük meg, hogy a befolyt összegből lisztet veszünk – magyarázta Balog Anita.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke szerint már a gyűjtés első óráiban várható volt, hogy túlszárnyalják a tavalyi mennyiséget.

– A köszönet ezért azokat a gazdákat illeti meg, akik a felajánlásokat teszik, hiszen mi, szervezők csak a dogunkat végezzük. Mindenkitől csak egy zsák búzát vártunk el, ha ez mind a 350-400 gazdától beérkezik, akkor összegyűlik mintegy húsz tonna. Az adományokat a múlt évhez hasonlóan az idén is a gyerekek javára fogjuk fordítani, vagyis nagycsaládos és sérült gyerekekkel foglalkozó szervezetek, illetve a vajdasági magyar kollégiumok jelennek meg kedvezményezettként. A búzát a Borsos-malomban őröljük meg, a kedvezményezetteknek lisztet adunk át. A mennyiséget aszerint igyekszünk elosztani, hogy annyit kapjanak, amennyit a következő hónapokban fel tudnak használni – hangsúlyozta Nagy Miklós, aki elmondta, az átadást szeptemberben valósítják majd meg, előre értesítve az érintett szervezeteket a pontos időpontról. Múlt évben három napjukba telt, amíg mindent átadtak, hiszen a kedvezményezettek felkereséséhez egész Vajdaságot be kellett járniuk. Mint elmondta, a Magyarok Kenyere program nemcsak adományozást jelent, hanem a nemzeti összetartozást is hivatott erősíteni.

– A jótékonykodás mellett egy összmagyar összetartozási érzés is megjelenik, hiszen mindegyik zsákból veszünk egy kis mennyiséget, amit utána összeöntünk, és pénteken, július 31-én, elviszünk Szarvasra. Ott öntik össze a Kárpát-medence különböző területéről származó búzát, amiből majd a magyarok kenyere sül. Ha alkalmunk lesz rá, biztosan hozunk belőle haza – fogalmazott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.