2024. április 19., péntek

Tevékeny nyár Gunarason

Jól halad a gunarasi civil központ közösségi termének felújítása – Rendezik a Sicó-sori két nyomtávú utat

A gunarasi helyi közösség a közelmúlt legnagyobb beruházásán, a civil központ közösségi termének teljes felújításán dolgozik, és kiváló ütemben halad a munka.

Ezt az épületet a helyi közösség azzal a céllal vásárolta meg, hogy a civil szervezetek számára helyszínt biztosítson különböző rendezvényekhez. Tíz év használat után azonban igény mutatkozott a terem bővítésére. A civil szervezetek igen tömeges rendezvényeket tartanak itt, emellett a helyi közösség polgárai igénybe veszik keresztelők, lakodalmak és más családi események lebonyolítására.

A terem kibővítéséről és felújításáról a helyi közösség tanácsa már korábban döntést hozott, viszont a beruházás tetemes anyagi költségekkel jár, a munkálatok és a járulékos költségek összege eléri a 17 millió dinárt. Épp ezért a helyi közösség takarékoskodni kényszerült, a tavalyi évi fejlesztési pénzek nagy részét áthozták az idei évre, ehhez hozzátették az idei évi fejlesztési pénzeket, valamint Topolya község önkormányzata hozzátett még 5 millió dinárt, és így jött össze a szükséges összeg. A szükséges tervdokumentáció kidolgozását egy óbecsei tervezőiroda kezdte meg, másfél évvel ezelőtt. A helyi közösség igényeit szem előtt tartva, elsősorban a terem befogadókapacitásának növelésére törekedtek. Így az idáig 5 méter széles termet 10 méteresre bővítik ki, és a plafont is megemelik 50 centivel. Emellett a plafont egy különleges tartószerkezet fogja tartani, így nem lesz szükség tartóoszlopokra, s ezáltal is tágasabb lesz a belső tér.

Miután elkészült a szükséges tervdokumentáció, kiírásra került a közbeszerzési pályázat, amelyen a topolyai Baumont Kft. nyerte meg a kivitelezés jogát. A munkálatok július 18-án kezdődtek, és 100 nap a kivitelezési határidő. A határidő meghosszabbítására vélhetőleg nem lesz szükség, hiszen a munka kiváló ütemben halad. A kivitelező lebontotta a terem tetejét, valamint az udvar felőli falat, ugyanis ebben az irányban történik a bővítés. Megtörtént az új alap kiásása is, és hamarosan megkezdődik az építése. A terem építési munkálatai őszre befejeződnek, és a helyi közösség reményei szerint télire már használatba is lehet venni a megújult közösségi termet.

A civil központ termének felújítása és bővítése mellett egy másik munkálat is zajlik Gunarason. A falu Völgypart irányába húzódó része a Sicó-sor. Itt a földút mellett található két nyomvonalas betonos út is. Ezt a fák és bokrok mindkét oldalról benőtték, és a gyökerek több helyen megrongálták a betont. A helyi közösség megkezdte az út menti bokrok irtását és a fák felmetszését, valamint ritkítani is fogják az itt lévő fákat. Ez időigényesebb munkafolyamat, mivel egy hosszabb, mintegy másfél kilométeres útszakaszról van szó. Amint ez a munka befejeződik, akkor sor kerül a sérült betonfelületek javítására is.