2024. április 25., csütörtök
SZUPERLIGA

Nézők nélkül, húszan

Holnap, azaz július 31-én útjára indul a labda a szerbiai Szuperliga 2020/2021-es szezonjában. Gyakorlatilag fel sem dolgoztuk az előző idény történéseit, már itt a másik. A több szempontból is történelminek tekinthető 2019/2020-as kiírás után egy újabb történelemkönyvekbe illő versenyfutás kezdődik. Arról már korábban hírt adtunk, hogy a Szuperliga az eddigi 16-ról 20 csapatosra bővíti a bajnokságot, nyugdíjas kollégánk pedig egyik hétvégi számunkban remek érzékkel kommentálta, mik lehetnek ennek a lépésnek az okai, s hogy mennyi értelme is van valójában. A jegyzet egészét nem idézném, csupán egyetlen szegmensét emelném ki, amely hűen tükrözi a szerb túlzást. Európában húszcsapatos versenyfutást tartanak Angliában, Spanyolországban és Olaszországban, tizennyolc együttes verseng a bajnoki címért Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Portugáliában és Törökországban, tizenhatan Belgiumban, Csehországban, Oroszországban, Lengyelországban, Svédországban, Fehéroroszországban és Norvégiában. Magyarországon 12 klub küzd a titulusért. Szerbia a bővítéssel most az angol–spanyol–olasz triumvirátushoz csatlakozik. Mindenki maga döntse el, hogy minőségileg mennyire említhető egy lapon a Szuperliga a La Ligával vagy a Serie A-val.

Most azonban nem az a dolgunk, hogy pálcát törjünk a szabályhozók feje felett. Kétségtelen, hogy az előző, rájátszás nélküli szezon egyik nyertese az újonc topolyai TSC volt. Szabó Zoltán együttese attraktív támadófutballal alaposan meglepte a legmagasabb osztályban szereplő klubokat, nem egyszer a Partizannak és a bajnok Crvena zvezdának is gondot okozva. A vajdasági futballkedvelők számára így a leginkább érdekes kérdés is a TSC-hez kapcsolódik. Az európai kupaszereplést kiharcoló kék-fehérek számos új igazolással ezúttal már három szinten (a bajnokság mellett a kupában és az Európa-ligában) versenyeznek, a cél pedig egyértelműen az lehet, hogy a tavalyi kiváló teljesítményt állandósítsa a gárda. Pár kilométerrel északabbra a szabadkai Spartacus is kijelentette: készen áll a megmérettetésre. A Kék Galambok előzőleg a hetedik helyen zártak, most azonban az új szerzeményekkel a legjobb hatban való szereplés a terv.

Azt illetően, hogy a bajnoki titulus legnagyobb várományosa a Crvena zvezda, aligha szolgálunk meglepetéssel, viszont pikáns párharcok alakulhatnak ki a dobogóért. A Szuperliga bővítése miatt idén valószínűleg két teljesen különböző részre szakad az élvonal, s akár az is előfordulhat, hogy óriási szakadék tátong majd a csapatok között. A középmezőnyben gyaníthatóan sűrű lesz a mezőny, így nüanszok dönthetnek a végelszámolásnál. A rövid felkészülési időszak miatt kérdéses, erőnlétileg milyen állapotban vannak a futballisták, s hogyan birkóznak meg a plusz nyolc mérkőzéssel az egyesületek.

Bár a koronavírus-járvány miatt a szerb élvonalbeli labdarúgás nézők nélkül, üres stadionokban rajtol, egyelőre még ismeretlen, hogy ez a 38 fordulós bajnokság egészére, vagy csak egy részére vonatkozik-e.

Szuperliga, az 1. forduló párosításai (július 31., augusztus 1.): Spartacus–Čajetina, TSC–Vojvodina, Mladost–Javor, Napredak–Partizan, Čukarički–Inđija, Crvena zvezda–Novi Pazar, Voždovac–Radnik, Mačva–Bácska, Proleter–Rad, Radnički (N)–Metalac.