2024. április 20., szombat

Több váltásban az iskolapadban

Mladen Šarčević: Választható a tantermi vagy az online oktatás – A szülők egy csoportja tiltakozik a távoktatás ellen
fotó: pixabay.com

fotó: pixabay.com

Valószínűleg a diákok szeptembertől visszatérhetnek az iskolapadba. Az oktatásügyi minisztérium már kidolgozott néhány modellt, ám a tanítás bármilyen formában megvalósulhat majd. Az iskolák, a szülők és a diákok döntésétől függ, hogy milyen modellt fognak alkalmazni egy-egy intézményben. A tanítás alakulását a járványügyi helyzet is nagyban befolyásolja.

– Az általános és a középiskoláknak egyenlő választási lehetőségük lesz: vagy a tantermi, vagy az online oktatást választják. Akármelyik is lesz, minden diáknak el kell menni majd az iskolába, hogy lefeleltessék őket – nyilatkozta Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter. A középiskolai oktatás megszervezése kevesebb gondot jelent, mint az általános iskolákban. Mindegyik oktatási intézményre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. Négy négyzetméternyi területen csak egy diák tartózkodhat, a tantermekben csak 15 tanuló lehet, és mindenkinek maszkot kell viselnie. A szakközépiskolákban az elméleti oktatást az iskolában, a gyakorlatit a vállalatokban fogják tartani.

– Körülbelül 500 középiskola van Szerbiában. A kisebb tagozatok csoportbontás nélkül is tudnak működni. Ott, ahol mindez nem lehetséges, két váltásban fognak dolgozni – emelte ki a miniszter. Mint kifejtette, a gyakorlatban ez úgy fog kinézni az egyik héten az elsősök és a másodikosok járnak be az iskolába, a többiek pedig távoktatásban vesznek részt. A következő héten cserélnek. Azok a diákok, akik megbetegednek, vagy a családjukban valaki megfertőződik koronavírussal, otthon maradnak és online követhetik majd az oktatást.

A miniszter azt is elmondta, hogy arra buzdítják a tanárokat, hogy minél több osztályzatot adjanak a diákoknak. A szülők, diákok és az iskolák közösen döntik majd el, hogy otthonról dolgoznak, vagy iskolába mennek. Annyi biztos, hogy a feleltetés miatt minden tanulónak meg kell jelenni az iskolában. Az általános iskolákban váltásokban fognak dolgozni. Az első és a második osztályosok számára reggel kezdődök a tanítás, és 11-kor ér véget. Ezután a tanulók vagy hazamennek, vagy napközis foglalkozáson vesznek részt. Őket követik a harmadik és a negyedik osztályosok, akik 14 óráig lesznek iskolában. Az ötödikesek és a hatodikosok 14–17 óráig, a hetedikesek és a nyolcadikosok 17–20 óráig lesznek az iskolában. Mindegyik évfolyamnak négy rövidített órája lesz, amelyek harmincöt percig tartanak.

A tárcavezető kiemelte, hogy azokban az általános iskolákban, ahol eddig volt a napközis foglalkozás, továbbra is működni fog. A gyerekek számát nem fogják csökkenteni a napköziben.

Közben a szülők egy csoportja tiltakozik az online oktatás ellen. Létrehoztak egy Facebook-csoportot (Udruženje protiv onlajn nastave), és egy petíciót is indítottak. Azt kérik az illetékesektől, hogy szeptemberben az egészségügyi óvintézkedések betartásával nyissák meg az iskolákat. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek kisebb csoportokban tanuljanak, helyezzek el védőüveget a padokba, biztosítsanak fertőtlenítőszert minden diák számára, és rendszeresen fertőtlenítsék az iskolákat. Amennyiben szeptembertől mégis távoktatásban fognak tanulni a diákok, kérik, hogy az illetékesek mindenki számára biztosítsák a szükséges technikai eszközöket. Fontosnak tartják azt is, hogy egységesítsék a feladatok küldését egy online platformon vagy honlapon. Ebben az esetben azt is szeretnék elérni, hogy fizessék vissza a tankönyvek árát. A tiltakozó csoportnak már több mint 6500 tagja van.