2024. április 25., csütörtök

Az EU zárva marad

Az Air Serbia további járatokat indít a török tengerpartra

Az Európai Unió tagországainak nagykövetei tegnap úgy döntöttek, hogy Szerbiát továbbra sem helyezik vissza azon országok listájára, ahonnan a jobb, illetve hasonló járványügyi helyzetre való tekintettel engedélyezett lenne az EU országok valamelyikébe való utazás.

A nagykövetek írásos döntését az EU-tagállamoknak még meg kell erősíteni, majd az Európai Tanácsa augusztus 1-jén dönt arról. A döntés várhatóan a nyári idén végéig érvényben marad, hiszen a Tanjug információi szerint az EU-tagállamok nagykövetei a tervek szerint augusztus folyamán nem üléseznek, csupán sürgős eljárásban várható, hogy újra asztalhoz ülnek, amennyiben drasztikus változások jelentkeznek egy-egy ország járványügyi helyzetében. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy az augusztus 1-jén meghozott döntés lesz érvényben egész hónapban, vagyis Európa ezek szerint augusztus végéig nem enyhít az előírásokon a Szerbiából érkező polgárokkal szemben.

Nem ez a helyzet Törökországgal. Az Air Serbia bejelentése szerint július végéig 17 járatot indít Antalyába, a török riviéra fővárosába, és további kettőt Bodrumba, augusztusban pedig 20 repülő indul Antalyába és három Bodrumba. A török tengerpartra a nyári idény végéig összesen 110 charterjáratot terveznek.

– Rendkívüli örömmel tölt el minket az a tény, hogy a nyári charterforgalom bizonyos mértékig életre kelt, még ez az idény ellenére is, amikor a koronavírus járvány miatt utazási korlátozások vannak érvényben. Meggyőződésünk, hogy nagy az érdeklődés a török nyaralások iránt, már csak azért is, mert ez az ország egyelőre nem vezetett be utazási korlátozásokat az állampolgáraink számára – nyilatkozta az N1 televíziónak Boško Rupić, az Air Serbia korporatív menedzsere.

Várhatóan szeptember folyamán is indít a szerbiai légitársaság járatokat az említett két törökországi városba.

Törökország mellett Egyiptom sem kér egyelőre PCR-tesztet a turistáktól, illetve karanténba sem küldi őket, így azok, akik a nyarat a járvány ellenére a tengeren szeretnék tölteni, ebbe a két országba külön biztonsági intézkedések nélkül eljuthatnak. Albánia is még szívesen látja a szerbiai turistákat.

Sokan arra számítottak, hogy Görögország augusztus 1-jén újra megnyitja a határokat, ám erre kicsi az esély, szeptemberig még várni kell ezekkel az utakkal, csakúgy, mint Bulgária, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Tunézia... felé is.