2022. augusztus 18., csütörtök

Mire való az évi szabadság?

Már amikor közeledik az évi szabadságom, hetekkel előtte elkezd forogni a fejemben, mivel is tölthetném majd az időm. Ha nyaralás, vagy bármilyen utazás van betervezve, akkor persze minden a körül forog, arra koncentrálok, de ha nem, mint most is, akkor „világmegváltó” dolgokra készülök itthon. Vannak olyan merész gondolataim, hogy szabad heteimben megmosom az összes ablakot, lesmirglizem, és átfestem a kerti bútort, de úgy, hogy közben jut időm a lazításra is. Na, ez eleve veszett ügy. Most is nagy tervekkel voltam, aztán ahogy múlnak a szabadságon töltött napjaim, ismételten rájövök, hogy ez nem működő ötlet, és igenis ilyenkor tényleg meg kell adnunk magunknak a pihenés, a semmitevés, az örömszerzés lehetőségét. Az ablakmosást eleve kihúztam a listáról, és ettől rögtön jobban éreztem magam, hiszen nem feszített az a tudat, hogy azt majd meg kell csinálni. Csak a két utcai szobában tizenkét jó magas ablakszárny van, aztán a folyosón további öt méretes darab, majd a nappali, meg a konyha ablakai következnének. Végtelennek tűnő vállalkozás, pláne, ha még a fürdőszoba, a WC, meg a spejz ablakait is hozzászámoljuk. Az ajtókról nem is beszélve, szóval jobb ötletnek tűnt ezt a projektet eleve elnapolni. Amit meghagytam, az a teraszi asztal, meg az egyik pad átfestése. A másik padot még júniusban sorra kerítettük, de a többi darab még itt éktelenkedik, és megkopott felületével üzen, hogy ráférne egy kis gondoskodás, törődés. Nem is a lakkozás esik nehezemre, hanem a felület lesimítása, a régi, feltöredezett lakkréteg maradványainak eltávolítása. A lakkozás már kész élvezet, azt szeretem csinálni, csak az a fránya smirglizés ne lenne. Azt nem lehet úgy csinálni, hogy van fél órám, és akkor gyorsan smirglizek egy kicsit, mert arra több órát rá kell szánni. Át kell öltözni valami olyan ruhába, aminek nem árt, ha tiszta por lesz, és valószínűleg nem lesz elég egy nekirugaszkodás, több napot is igénybe vesz.

(Illusztráció – Pixabay.com)

Már egy hete szabadságon vagyok, de még mindig nem fogtam neki. Nem vagyok lusta, de más dolgok voltak eddig fontosabbak. Előnyt élvezett, hogy délelőttönként levigyem a kislányomat az úszóiskolába, végigvárjam a foglalkozást, mert így érezte magát biztonságban, aztán megfőzzek, délután meg, hogy a nagyobbikat elvigyem úszóedzésre, ami nagyon megtetszett neki, és előnyt élvezett az is, hogy elmenjünk fagyizni, elvigyem őket játszani, társasjátékozzunk. Mert ezek igenis fontos és vissza nem hozható dolgok. Ma még elmehetek, és végignézhetem, hogyan boldogul a kicsi a vízben, hogy fejlődik a nagyobb úszástechnikája, hogyan lesz egyre több erejük, és milyen boldogok attól, hogy átússzák többször egymás után a medencét. Pár év múlva egyedül fognak menni, nem kellek majd oda, nem kell majd a kíséretem, és az sem, hogy a partról nézzem őket, mert önállóak lesznek. Otthagyhattam volna őket, és hazarohanhattam volna valamit elvégezni, hogy később aztán jusson időm a smirglizésre, de inkább maradtam, gyönyörködtem bennük. Számomra ez is egy fajta lazítás, feltöltődés, hiszen sehová sem kellett rohannom, csak távolról figyeltem őket, süttettem magam a napfényben, esetleg beszélgettem egy másik, szintén várakozó anyukával, apukával.

Az úszóiskolának vége, szóval a délelőtt felszabadult, lesz még idő a kerti bútor kicsinosítására, viszont kellett ez a pihenős, bámészkodós, lazulós, napon feltöltődős egy hét. Sokszor az a baj velünk, nőkkel, hogy túl sok mindent akarunk elvégezni, túl sok mindent akarunk elvállalni, és elfelejtünk pihenni, élni. Ezt is tanulni kell.