2024. április 26., péntek

Hol a szájmaszk?

Bírságolank a felügyelők az előírások megszegése miatt

A tartományi titkárság közleménye szerint a hétvégén a COVID–19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében bevezetett intézkedések betartását az egészségügyi ellenőrök fokozottabban figyelték a székvárosban.

A pincérek, eladók, taxisok és szinte mindenki viseli a szájmaszkot Újvidéken, kivétel azonban mindig akad (Ótos András felvétele)

A pincérek, eladók, taxisok és szinte mindenki viseli a szájmaszkot Újvidéken, kivétel azonban mindig akad (Ótos András felvétele)

A rendkívüli ellenőrzés során 40 objektumban jártak, átvizsgálták, hogy üzemeltetőik mi mindent tettek a járvány megfékezése érdekében, leginkább a vendéglőket, bevásárlóközpontokat és boltokat fésülték át. Az ellenőrök akciójuk során tájékoztatták a polgárokat az érvényben lévő előírásokról és azok betartásának jelentőségéről, valamint felhívták a figyelmet a felelősségteljes magatartásra. A szanitáris ellenőrök 15 esetben voltak kénytelenek szabálysértési feljelentést tenni azon személyek ellen, akik nem tartották be az előírásokat. Ezeket leginkább a maszk viselésének hiánya és az előírt, személyes távolság megszegése miatt indítványozták. A fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény alapján, valamint a COVID–19 vírus terjedése ellen hozott intézkedések megszegése miatt indítanak ellenük szabálysértési eljárást, úgy az ellenőrzés során „lebukott” jogi személyek, mint a magánszemélyek ellen..

Bejelentették, hogy az előírások betartását az elkövetkező napokban is ellenőrizni fogják a tartomány összes városában.

Akadozik ez elektronikus tesztbejelentés

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet honlapján kérelmezhetjük a COVID–19 „turisztikai” tesztelést utazáshoz, ellenben az Intézet internetes oldalán ma néhány órán keresztül nem lehetett bejelentkezni. Az értesülések szerint már korábban is szinte napi rendszerességgel összeomlik az intézmény internetes oldala, de meg kell említeni, hogy az elmúlt héten más okokból nem lehetett jelentkezni a tesztelésre. Az Intézet közlése szerint szombaton és vasárnap a városban uralkodó kedvezőtlen járványügyi helyzet és az ezzel egybefüggő nagyobb tesztelési igény volt a fennakadás oka. Ezidáig még nem reagáltak az Intézetből a mostani esetre.

A múlt héttől kezdődően a külföldre utazók kizárólag az Intézet internetes oldalán jelezhetik igényüket a tesztelés iránt, a korábban használt telefonszám már nem aktív.

Növekszik a fertőzöttek száma

A 021.rs hírportál által közölt adatok szerint a Vajdasági Klinikai Központban vasárnap 310, míg a péterváradi Katonakórházban 24 koronavírussal fertőzött személyt gyógykezeltek. A szombati adatokhoz (334 fertőzött) viszonyítva kilenccel nagyobb a fertőzöttek száma. A betegek közül húszan szorulnak mesterséges lélegeztetésre. Újvidék jelenleg a harmadik város az országban az újjonnan megfertőzöttek számát tekintve. A főváros továbbra is a legnagyobb gócpont, míg a második helyen most Kragujevac van.

COVID-rendelők a városban

Azok a polgárok, akik a tüneteikből COVID–19 fertőzésre gyanakszanak, több helyen is jelentkezhetnek. Az Újtelepen két COVID-rendelő működik éjjel-nappal, egy a Podbara városrészben a Jug Bogdan utcában, egy pedig Veterniken. Az utóbbiakban a polgárokat 7 és 20 óra között fogadják. A Zmaj Ognjeni Vuk utcai egészségházban is a nap 24 órájában jelentkezhetünk a fertőzés tüneteivel. Ún. non-covid-rendelő, ahol csak tesztelést végeznek, a felújítás alatt lévő limáni egészségház mellett nyílt meg, egy konténertípusú létesítményben, 7 és 10 óra között veszik át a mintákat, telefonszám: 064/808-8166. Az újtelepi rendelők telefonszámai 4879-225 és 4879-227, míg a Zmaj Ognjeni Vuk egészségházban a 4879/450/457/458/459-es számok csengnek, akárcsak a 064/818-9863-as és a 064/818-9930-as mobiltelefonszámok.

Ún. PCR-tesztet az említett, két laboratóriumon kívül elvégezhetünk még az újtelepi és Jug Bogdan utcai rendelőben is, a teszt ingyenes.

A járványügyi illetékesek emlékeztetnek arra, hogy nem minden gyengeség vagy hőemelkedés a COVID–19 következménye, ezért fontos, hogy csak akkor forduljunk orvoshoz, ha egészségi állapotunk ezt valóban indokolttá teszi!