2024. április 25., csütörtök

Nyári színpad épül Padén

A Keszég-napot és színpadavatót a tervek szerint szeptemberben tartják meg

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör közelmúltban felújított székházának udvarán javában dolgoznak a kőművesek, csaknem tíz ember serénykedik az épülőfélben lévő szabadtéri színpad körül.

Szeptemberre elkészül a padéi nyári színpad (Gergely József felvétele)

Szeptemberre elkészül a padéi nyári színpad (Gergely József felvétele)

– Művelődési egyesületünk régóta dédelgetett álma valósul meg a fedett szabadtéri színpad megépítésével. Az erre vonatkozó tervek már korábban, megközelítőleg tíz évvel ezelőtt elkészültek, a kivitelezésre azonban nem álltak rendelkezésünkre a szükséges anyagiak. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, alapítványi forrásokból sikerült előteremteni annyi pénzt, hogy a nyáron elkezdhettük az építkezést – hangsúlyozta a beruházással kapcsolatban Komáromi Róbert, az egyesület elnöke.

– A 2010-es évek elején kezdődött meg az egyesület székházának, egy régi családi háznak a felújítása és bővítése. Az új részleg kialakítása és a felújítási munkálatok 2019-ig befejeződtek, és sikerült be is rendezni az székházunkat. Kialakítottunk egy könyvtárat is több mint háromezer kötettel. A nagyterem művelődési programok, képzések, gyakorlások számára alkalmas, van mellette öltöző és konyha is. Az udvar rendezését a tavaszi koronavírus-járvány első hulláma után kezdtük el. Több kivitelezővel tárgyaltunk a szabadtéri színpad megépítéséről, és a legkedvezőbb ajánlatot tevő vállalkozóra bíztuk a munkát. Az ötven négyzetméteres színpad a terv szerint épül, a fedett, elől nyitott színpad mellett egyik oldalon lesz egy nyári konyha, a másik oldalon pedig egy fészer, ahol a tűzifát, a szerszámokat és egyebeket tudunk tárolni – magyarázta a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke, hozzátéve, hogy az udvart is teljesen kibetonozzák, ami már több évtizedes tervük, vágyuk volt, mivel esős időben igen sáros volt.

A tervek szerint az udvart is teljesen kibetonozzák (Gergely József felvétele)

A tervek szerint az udvart is teljesen kibetonozzák (Gergely József felvétele)

– A mostani építkezéssel együtt szerettük volna az épület előtti járda kibetonozását is elvégezni és az utcai bejárattól egy fedett teraszszerű részt kialakítani, hogy ne ázzon a vendég, amíg bejut az épületbe. Minderre azonban már nem futja a támogatásból, majd egy következő pályázat alkalmával próbálunk pénzt találni rájuk – fejtette ki Komáromi Róbert, aki elmondta, hogy az egyesületben jelenleg is igen sokrétű munka folyik.

– A szakköreink heti négy alkalommal dolgoznak a székházunkban, a kézimunkázó asszonyok hétfőn szoktak találkozni, kedden a citeracsoportunk gyakorol, szerda a néptáncosoké, csütörtökön megint citeraoktatás folyik, pénteken pedig az asszonykórus és a leánykórus próbál. A tavaszra tervezett műsorok a koronavírus-járvány következtében foganatosított intézkedések miatt elmaradtak, ám nem mondtunk le megtartásukról. Augusztus 29-én szeretnénk alkalmi műsorral megemlékezni Takáts Rafael születésének 200. évfordulójáról, hogy az emberek jobban megismerjék, ki is volt egyesületünk névadója. Az emlékműsor mellett a katolikus templomban emléktáblát avatunk fel a tiszteletére. A Keszég Károly-emléknap és a riportpályázat is eltolódott, ám őszre, szeptember 23-án mindenképpen szeretnénk megtartani. A riportpályázatra már megjelent a felhívás a Magyar Szóban, ennek eredményhirdetésével egybekötve tartjuk meg a nyári színpad ünnepélyes átadóját – mondta el a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke.