2024. április 20., szombat

Bontanak, majd építenek

Felújítják a kúlai plébániatemplom kerítését

Bontják az 1958-ban épült, düledező kerítést a kúlai Szent György római katolikus templom körül. Mint már hírül adtuk, a templom épülete 1770-ben épült és a hívők, a közösség az idén jegyzi fennállásának 250. évfordulóját. A jubileumi zárórendezvényt októberre tervezik, és várhatóan dr. Bábel Balázs kalocsai érsek is megtiszteli jelenlétével, ha addig a jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi a tömegesebb ünnep megtartását – mondja Juhász György esperesplébános, aki 1986 óta szolgál Kúlán.

– Bízva az isteni gondviselésben reménykedünk, hogy az októberi ünnepséget meg tudjuk tartani, és templomépületünk, valamint a környezete akkor már teljes díszében várja a híveket, az ünneplő közösséget – mondja Juhász esperes úr.

A templom épülete több építési szakasz keretében mára már teljes díszében ékeskedik. Megjavításra került a tetőszerkezet, a nedves falak átvágási eljárással szigetelték, majd a külső és a belső festés következett, de a munkálatok keretében a templomtornyot is felújították, a kereszt a gömb résszel együtt pedig aranybevonatot kapott.

A jubileumi zárórendezvény előtt még két nagy beruházás és munka maradt hátra: a 44,5 méter hosszú és 14 méter széles templomot és a kertet körülövező kerítés újjáépítése és a Szentháromság-szobor helyreállítása, amelyet vihar döntött le 2017-ben.

Július derekán a helyi kivitelező megkezdte a kerítés bontását, amely már magában komoly munka. Mint a bontómesterek mondják, nagyon kemény a tégla, de még keményebb az összekötő cement. A templom frontális részén már nincs kerítés, ami lehetővé tette a restaurált Szentháromság-szobornak a helyre, talapzatra emelését, jelenleg az utómunkák folynak.

A plébános örömmel újságolta el, hogy a beruházás fontosságára, támogatására megértésre talált a vajdasági magyar érdekeket képviselő Vajdasági Magyar Szövetségnél is. A Magyar Nemzeti Tanács közbenjárásával pedig a támogatási igény eljutott az anyaországi Bethlem Gábor Alapkezelő Zrt.-hez is, ahonnan pozitív visszajelzés érkezett. A tervdokumentáció alapján a munkálatok az új kerítéssel, a nagy- és kiskapukkal együtt 8 millió dinárt igényelnek. Az összeg előteremtéséhez az anyaországi Bethlem Gábor Alap Zrt., a helyi önkormányzat, több kúlai magánvállalkozó és a hívek is hozzájárultak, és még mindig megtehetik.