2024. április 19., péntek

Szombattól lép életbe az új moratórium

Döntött az újabb, két hónapos moratórium feltételeiről a Szerb Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottsága. A határozat értelmében a pénzintézetek augusztus 1-jétől szeptember 30-áig nem kötelezhetik a lakosokat a kölcsöneik törlesztőrészleteinek megfizetésére.

Mint a tervezett intézkedésről a tegnapi számunkban részletesen beszámoltunk, a pénzintézetek és a lízingbe adók a márciusi határozathoz hasonlóan most sem számolhatnak el késedelmi kamatot, és végrehajtási, illetve kényszermegfizettetési eljárást sem indíthatnak. A határozat megerősítette, hogy a moratórium mindenféle banki kölcsönre vonatkozik, beleértve a fogyasztási hiteleket és a folyószámla keretösszegének megengedett túllépését is – áll a Szerb Nemzeti Bank közleményében.

A bankok július 31-éig kötelesek nyilvánosan felajánlani az újabb két hónapos halasztás lehetőségét a lakosoknak. Amennyiben az adós a felajánlást követő 10 napon belül nem utasítja vissza a moratóriumot, a bankok automatikusan alkalmazzák a kölcsönök törlesztőrészleteinek elodázását – mondta a Szerbiai RTV műsorában Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének titkára. Kiemelte, hogy a két hónapos halasztást követően három lehetőség közül választhatnak az ügyfelek. Az első, hogy 60 nappal meghosszabbítják a hitelek futamidejét, a nem fizetett részletekre felszámolt szerződéses kamatot pedig szétosztják a kölcsön fennmaradt törlesztőrészletei között. A lakosok dönthetnek úgy is, hogy októberben egy összegben kifizetik a két hónapra felszámolt kamatot, a futamidőt viszont mégis meghosszabbítják 60 nappal. Az adósok természetesen választhatják azt a lehetőséget is, hogy a moratóriumot követően tisztázzák az adósságaikat – mondta a titkár.