2024. április 19., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (6.)

A Reformáció terének szoborparkja

A tér a reformáció 490. évfordulójára lett kialakítva (Fotó: Gergely Árpád)

A tér a reformáció 490. évfordulójára lett kialakítva (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Kálvin János (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Luther Márton (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai evangélikus templom előtt található Reformáció terén áll a reformáció két vezéralakjának, dr. Luther Mártonnak és Kálvin Jánosnak a mellszobra, hirdetve, hogy református és evangélikus hívek is élnek Szabadkán. A két nagy hatású reformátor mellett a téren kapott helyet az Iványi Istvánnak (1845–1917), városunk kiváló történészének, a gimnázium egykori tanárának emléket állító mellszobor is. Iványi leginkább a Szabadka szabad királyi város története című kétkötetes városmonográfia szerzőjeként ismert, történészi munkája mellett azonban sokat tett a város protestáns egyházközösségeiért is.

Kálvin János (Fotó: Gergely Árpád)

Iványi István (Fotó: Gergely Árpád)

Az 1880-as évek elején Szabadka evangélikus és református hívei egy egyházközösségbe tömörültek. Az egyesült egyházak közgyűlése 1883. február 2-án Iványi Istvánt az egyházak elöljáróinak tagjává választotta. Felügyelő tisztségében, a szűkös anyagi keretek ellenére, igyekezett a protestáns híveknek lelkészt biztosítani, ezáltal pedig biztosítani a hitélet zavartalanságát. Templom híján a helyhiány is nagy gondot jelentett. A protestánsok az istentiszteleteket kénytelenek voltak a polgári leányiskola egyik osztálytermében tartani.1885-ben az evangélikus egyház különvált a reformátustól. Ekkor Iványi az evangélikus egyház felügyelője lett. Hosszú közbenjárásra az evangélikus hívek kaptak egy lelkészt Korossy Emil személyében, aki 1886. december 15-én érkezett Szabadkára. Az új lelkész az ügyek intézésének nagy részét magára vállalata. Legfőbb célkitűzése az volt, hogy templomot építtet a hívek számára. Iványi közben szembetegsége miatt 1895-ben lemondott a felügyelőségről. Az evangélikus templomot 1900. szeptember 23-án szentelték fel. A templom a hozzá tartozó paplakkal együtt 48 000 koronába került, amelyet többek között az Ausztria, Németország, Svájc, Anglia, Svédország evangélikus egyházaitól érkezett adományokból biztosítottak.

Kálvin János (Fotó: Gergely Árpád)

Kálvin János (Fotó: Gergely Árpád)

A Reformátusok terét a reformáció 490. évfordulója alkalmából alakították ki Ante Rudinski építészmérnök tervei alapján, és a három szobor is ekkor került elhelyezésre. Dr. Luther Márton mellszobra Daniela Mamužić, Kálvin János mellszobra Vera Gabrić Počuća, míg Iványi István mellszobra Szarapka Tibor munkáját dicséri. A tér átadására és a szobrok leleplezésére 2007. október 31-én, a reformáció napján került sor. Az eseményen jelen volt dr. Bölcskei Gusztáv, a magyarországi református egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke. A szobrokat Kasza József, tiszteletbeli református presbiter leplezte le, míg áldást Csete Szemesi István református püspök és Dolinszky Árpád evangélikus püspök mondtak. 2009 szeptemberében sajnos ismeretlenek a Luther-szobrot ledöntötték. A szobrot helyreállították és azóta is ott áll a téren a másik két szobor társaságában.