2024. április 19., péntek

Vajdasági zenekar is indul a könnyűzenei tehetségkutatón

Tartományunkat a vajdasági (kishegyesi, zentai, szabadkai és magyarkanizsai tagokból álló) Deskawaary zenekar képviseli a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programja és az Öröm a zene rendszer támogatásával megrendezett Öröm a  zene tehetségkutatón, amely Kárpát-medence területén működő kezdő zenekarok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget a szakmai zsűri és a magyarországi zeneipar képviselői számára, s ezáltal bekerülhetnek a magyarországi könnyűzenei színtér vérkeringésébe.

Deskavaary zenekar (Horváth Zsolt felvétele)

Deskavaary zenekar (Horváth Zsolt felvétele)

A tehetségkutatóra jelentkező zenekaroknak a szervezők mindössze azt a feltételt szabták meg, hogy az együtteseknek nem lehet lemezkiadói és országos rádiós múltjuk, ugyanakkor élőzenés, hangszeres produkcióval, illetve saját szerzeményekkel jelentkezhettek, konkrétan 3 saját dallal és 15 perces koncerttel. Szakmai zsűri bírálja el a beküldött pályázati anyagokat, s  közülük választ ki legfeljebb 10 előadót, akiket meghívnak a döntőre,  amiről videó- és hangfelvétel is készül.

A tehetségkutató tétje egyáltalán nem kicsi, mivel a Gyálon megrendezésre kerülő döntőn a fellépés mellett a legjobb zenekar 3 millió forint összértékű pénzjutalomban is részesül, amit szabadon választható hangszerek, hangtechnikai berendezések megvásárlására, illetve videoklip és lemez kiadására fordíthat.

 A tehetségkutató vajdasági döntőjét a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések miatt igencsak családias hangulatban rendezték meg július 25-én a zentai Tississipi House of Blues klubban, amely során egyedül a fentiekben megnevezett ska és punk rock egyedi ötvözetét játszó, saját meghatározásuk szerint „deszka-punkot” játszó zenekar lépett fel, és rögzítette hang- és videofelvételét.

A Deskavaary (Bacsó József – basszusgitár, Bánszki Igor – harmonika, Lakatos Zoltán – gitár és vokál, Lukács Lóránt – ének, Sihelnik Alex – dobok, Tóth András – hegedű, Tóth Attila – gitár) felállása, a kezdeti tagcserék és nehézségek után valamikor 2020 februárjában állandósult, majd pedig a karanténnal és kijárási tilalommal járó rendkívüli állapot ideje alatt három dalt is rögzített, és egy videoklipet is leforgatott. A zenekarból többen komoly könnyűzenei múlttal rendelkeznek. Közülük Lakatos Zoltán is, aki évekkel ezelőtt több ska zenekar vezetőjeként is fellépett különböző fesztiválokon. Zoltán napilapunknak elmondta, hogy a legújabb formációjával, hagyományos hangszerekkel egy egyáltalán nem klasszikus, illetve szokványos zenét játszanak, amelyben a punk rockot a ska zenével ötvözik, kihasználva a hagyományos hangszerek adta lehetőségeket.

– Próbálunk megkapaszkodni minden kis szalmaszálba, árgus szemekkel figyeljük a lehetőségeket, és amire csak lehet lecsapunk – magyarázta beszélgetőtársunk, hogy miért is jelentkeztek a könnyűzenei tehetségkutatóra. A zenekar az Ember légy című dalához hivatalos videoklipet is elkészített, és ezt szinte teljes egészében minimális költségvetésből, „házon belül” oldotta meg és töltötte fel a YouTube videomegosztó oldalra: (https://tinyurl.com/y2aegmgw). A klipet a június 29-ei közzététele óta 3397-en tekintették meg.