2024. március 28., csütörtök
SPORTHÍREK

Venus az első tartalék

Venus Williams is kiesett Montrealban (Fotó: Beta/AP)

Venus Williams (Fotó: Beta/AP)

TENISZ

Egészen biztosra lehet venni, hogy a versenytenisz a női viadalokkal tér vissza az augusztus 3-ai palermói, majd az augusztus 10-ei prágai és lexingtoni tornákkal. Palermóban, noha nevezett, valószínűleg nem játszik Simona Halep, mert a román polgárokat Olaszországban 14 napos karanténra kötelezik. Ha nem tesznek kivételt, akkor Palermóban Konta Johanna lesz az első kiemelt, a selejtezőtől pedig visszalépett Nina Stojanović és Babos Tímea is. A szerb a következő hétre Lexingtonba nevezett, a magyar pedig Prágába. Az amerikai tornán Serena Williams, Csehországban pedig Halep lesz az első kiemelt. Lexingtonba a 40 éves és a ranglistán 67. Venus Williams is nevezett, jelen pillanatban ő az első a várakozási listán.

HAJDÚSZOBOSZLÓ. – A női bemutató tornán, az 5. helyért: Tóth–Nagy 4:2, 4:2. A 3. helyért: Stollár–Jani 4:1, 4:1. Döntő: Gálfi–Bondár 4:0, 5:3.

BELGRÁD. – A kelet-európai bajnokságon, férfiak: Krajinović–Ćorić 7:6, 7:5, Tepavac–Šabanov 6:4, 7:6, Čačić–Rajić 7:6, 7:6. Nők: Kovinić–Sinikova 7:5, 6:4, Herdželas–Joksović 6:4, 6:3, Husarić–Đaković 6:1, 6:4.

NIZZA. – Az UTS torna 1. fordulójában: Gasquet–Dimitrov 4:0, F. López–Popyrin 3:1, Moutet–Verdasco 3:2, Paire–Brown 3:1.

WHITE SULPHUR SPRINGS. – Az amerikai bemutatón: Sock–Querrey 5:3, Johnson–Fritz 5:3, Nakashima–Paul 5:1, Sandgren–Fritz 5:3, Nakashima–Sock 5:1. Nők: Lisicki–Puig 5:4, Brady–Kenin 5:4, V. Williams–Stephens 5:4, Pegula–Kenin 5:2, Stephens–Baptiste 5:1.

NFL

Zöld jelzést kapott a szezon

Sikerült megállapodásra jutnia a tengerentúli profi amerikaifutball-ligának (NFL) a játékos-szakszervezettel (NFLPA) a kollektív szerződés módosításairól, így zöld jelzést kaptak az edzőtáborok, valamint a szezon. A megállapodás értelmében az edzőtáborokat kedden nyitják meg, a bajnoki idény nyitányát pedig szeptember 10-ére tűzték ki. A játékosok az edzőtáborban két negatív teszttel vehetnek részt, de azt követően is sűrűn végeznek majd teszteket. Az edzőtábor első három hetében felszerelés nélküli edzéseket tartanak, a rendes, maximális intenzitású gyakorlások csak az edzőtáborok huszadik napján kezdődnek. Az edzőtáborokban a megszokott kilencven játékost csak augusztus 16-áig foglalkoztathatják a klubok, akkor kell kijelölni a nyolcvanas kereteket, de a létesítményekben egyszerre addig is legfeljebb csak nyolcvan játékos lehet

Egyelőre nincs új név Washingtonban

Egyelőre nem választ új nevet az NFL-ben szereplő washingtoni csapat az eddig használt Redskins helyett. Az egyesület közlése szerint Washington Futballcsapat néven szerepelnek majd a 2020-as idényben, a döntést azzal indokolták, hogy időt nyernek a végleges új név megtalálására.
Az 1932-ben alapított egyesület az Egyesült Államokban zajló tüntetéssorozat miatt tíz napja jelentette be, hogy új nevet választ, mivel a Rézbőrűek elnevezés sokak szerint sértő az őslakos indiánokra nézve. A Washington megtartja a klub bordó és arany színeit, de a sisakon és a mezen az indián fejet ábrázoló eddigi logó helyett a játékosok mezszáma lesz.

PARASPORT

Zanardi ismét kórházban

Rosszabbodott Alex Zanardi egészségi állapota, így a június 19-én versenybalesetet szenvedett korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok ismét kórházi kezelésre szorul. Az 53 éves Zanardin – aki egy teherautóval ütközve sérült meg súlyosan – balesetét követően három műtétet is végrehajtottak a sienai kórházban. Az intézményt kedden hagyhatta el, és Costa Masnagába, egy neurológiai rehabilitációs központba szállították. Állapota azonban instabil lett, így három nappal később visszavitték a kórházba, ezúttal Milánóba, ahol a San Raffaelle kórház intenzív osztályán ápolják.
Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett. A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol lélegeztetőgépen volt, és mesterséges kómában tartották.

KERÉKPÁROZÁS

Erős belga sor jön

Újabb ProTeam, a belga Sport Vlaanderen-Baloise csapata jelentkezett be az augusztus 29-én, a Tour de France-szal egy időben rajtoló Tour de Hongrie-ra. A 41. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Körverseny minden korábbinál erősebb mezőnyt vonultat fel, amihez az újonnan regisztrált belga sor is hozzájárul. A Sport Vlaanderen-Baloise eddigi két legjobb szezonja a 2014-es és a 2015-ös volt, a csapat mindkét szezonban megszerezte az UCI Europe Tour első helyét, de két egyéni elsőséggel is büszkélkedhet. A csapatnál jelenleg húsz belga kerékpáros szerepel, a rangidős a harmincöt esztendős, az elmúlt évtized egyik legkiválóbb pályakerékpárosának számító Kenny De Ketele.

A Tour de Hongrie szervezői korábban tizenhét csapat érkezését jelentették be hivatalosan, így már csak két kiadó hely maradt a viadalon.