2024. március 29., péntek

Koszovó is együttműködik az Europollal

Aláírták Pristinában a rendőrségek közötti megállapodást

A súlyosnak számító bűncselekmények felszámolása érdekében kötött hétfőn megállapodást Koszovó az Europollal, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatallal Pristinában.

A rendőrségi szervezetnek már csak Koszovóval nem volt együttműködése a Nyugat-Balkánon, ami megakadályozta az információcserét, azt, hogy a szervezett bűnözés terén hathatós kooperáció alakuljon ki. Agim Veliu koszovói belügyminiszter és Nataliya Apostolova, az EU pristinai irodájának vezetője látta el kézjegyével a szerződést. Veliu abbeli véleményének adott hangot, hogy az egyezmény erősíteni fogja Koszovó bűnüldözési kapacitásait, legyen szó szervezett bűnözésről, terrorizmusról vagy a bűnözésnek bármelyik formájáról. Elmondta, hogy a bűnszervezetek nem ismernek határokat, Koszovó pedig az eddigiekben fontos információk nélkül próbált leszámolni a bűnözéssel. A szerződés aláírásának köszönhetően a rendőrség és az ügyészség is most már megfelelő adatokhoz juthat, melyeknek birtokában könnyebbé válik a küzdelem az említett jelenséggel szemben – értékelte. Veliu közölte, mindez azt jelenti, hogy a koszovói rendőröket a régió országaiban dolgozó rendőrökkel egyenrangúnak tekinti az Unió, s várakozásának adott hangot, hogy hamarosan Hágába utaznak az első kapcsolattartással megbízott koszovói rendőrök is. Mint emlékeztetett, Szerbia, Montenegró, Albánia és Észak-Macedónia sem tagja az EU-nak, az Europollal mégis kiváló az együttműködésük, ami most már Koszovó esetében sem lesz másként. Nataliya Apostolova is amellett foglalt állást, hogy az aláírt egyezmény szorosabbra fűzi majd a Koszovó és az Európai Unió közötti kapcsolatokat, különösen a nemzetközi, szervezett bűnözés leküzdése érdekében történő adatcsere terén. Rashit Qalaj, a koszovói rendőrség vezetője elmondta, számára az a legfontosabb, hogy Pristinának is hozzáférése lesz az Europol értékes információihoz, ami nagyban megkönnyíti majd a munkáját a hatóságnak az esetek felgöngyölítése során. Regionális, de európai szinten is sokat jelent majd az együttműködés – tette hozzá.

A szerződés aláírását a koszovói Belügyminisztérium épületében tartották meg, az ünnepélyes rendezvényen Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök is megjelent.