2024. április 25., csütörtök

Gyorsvasút és szennyvíztisztítók

Több nagyberuházást jelentett be ma Aleksandar Vučić

Gyorsvasút épül Belgrád és Niš között - jelentette be Aleksandar Vučić államfő. Az Instagramon közölt bejegyzésében elmondta, hogy a vasút teljes hossza 204 kilométer lesz, és a vonatok akár óránkénti 200 kilométeres sebességgel is haladhatnak majd. Így a menetidő 1 óra 20 percre csökken majd - tette hozzá az államelnök. Kiemelte, hogy a tervek szerint a projektet 2023 végére fejezik be.

Vučić emellett arról is beszélt, hogy 70 közép-szerbiai község területén kezdődhet meg hamarosan a szennyvíztisztítók és a csatornahálózat kiépítése. Leghamarabb Kragujevácon és Nišben kezdődnek meg a munkálatok, amelyek 2021 végére el is készülnek - mondta. Hangsúlyozta, hogy csak Kragujevácon több mint 600 kilométernyi szennyvízelvezető csövet helyeznek le a Szerbia 2020-2025 program keretén belül. 

Országunkban egyébként a háztartások nagyjából fele csatlakozhatott rá a szennyvízelvezető-hálózatokra, az elfolyó víznek pedig mindössze 10 százalékát tisztítják meg. Aleksandar Vučić már korábban ígéretet tett, hogy 2025 végéig minden háztartás rákerül a hálózatra.