2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A sokadik sorsdöntő pillanat

A szociális védelmi rendszer intézményeiben három nap alatt 113-mal növekedett a megbetegedettek száma

Egy nap leforgása alatt 9560 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 411-nek az eredménye volt pozitív (4,3 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 171 páciensnek van szüksége. Egy nap alatt 9 személy – 3 nő, átlagéletkoruk 67,6 év és hat férfi, átlagéletkoruk 68,6 év – hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 543-ra növekedett az elhunytak száma. Kórházban jelenleg 4571 személyt ápolnak.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus értékelése szerint a járványügyi helyzet az egész országban stabil, szinte minden nap ugyanannyi az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A kedvező mutatók indokolttá teszik az optimizmust – tette hozzá az egészségügyi válságstáb tagja, rámutatva, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb páciensnek van szüksége kórházi ellátásra. Sorsdöntő pillanat érkezett el, amikor arra számítanak, hogy a járványügyi görbe elkezd lefelé ívelni – tette hozzá Darija Kisić Tepavčević, aki pozitív példaként emelte ki Ništ, ahol 24 óra leforgása alatt 117 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1-nek az eredménye volt pozitív.

A házi elkülönülésre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Darija Kisić Tepavčević kifejtette, hogy az érintett polgárok semmilyen nehézséggel nem szembesülnek – például akkor, amikor a munkaadónak kellene bizonyítani, hogy fertőzöttek –, hiszen amikor valaki elkülönülésbe kerül, rendelkezik a megfelelő orvosi dokumentációval, amely bizonyítja, hogy átesett az orvosi vizsgálaton, mintát vettek tőle és abból kimutatták a vírus jelenlétét. A szakértő nem tért ki arra, hogy mi történik azokkal a páciensekkel, akiknél a fertőzés minden tünete kialakul, ám többszöri tesztelés után sem sikerül kimutatni szervezetükből a vírust – az elmúlt napokban az egészségügyi válságstáb tagjai arról beszéltek, hogy ezeknek a pácienseknek a száma meglehetősen nagy, „ezért nem a tesztelés a legfontosabb, hanem a tünetek felismerése”.

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón jelen volt Sanja Glišić, a Vinča Intézet munkatársa, az oktatási minisztérium keretében márciusban megalakított tudományos munkacsoport tagja, aki beszámolt arról, hogy kollégáival a SARS-CoV-2 vírussal és a Covid–19 megbetegedéssel kapcsolatos nemzetközi kutatások figyelemmel kísérése a feladata. Az érdemi kutatásokat összegző jelentéseket napi rendszerességgel továbbítják a miniszterelnök kabinetjének és a köztársasági egészségügyi válságstábnak – taglalta a kutató, aki ezt követően a védőmaszk hatékonyságát bizonyító kutatásokról számolt be, kiemelve, hogy mivel a koronavírus új típusa aeroszol útján is terjed, a védőmaszkot egyetlen óvintézkedés sem helyettesítheti. Sokkal kevesebb vírus van jelen annak a személynek a szervezetében, aki a védőmaszk viselése ellenére fertőződik meg, mint annak a fertőzöttnek a szervezetében, aki nem viselt maszkot a fertőzés pillanatában – magyarázta a szakértő, majd egy kínai, szíriai aranyhörcsögökkel elvégzett kutatásnak az előbbi állítását alátámasztó eredményéről számolt be. Darija Kisić Tepavčević mindehhez hozzátette, minél kevesebb vírus kerül valakinek a szervezetébe, annál enyhébb tünetek alakulnak ki nála, és annál gyorsabban meggyógyul.

KON ELLENŐRZÉST ÉS BÜNTETÉST SZORGALMAZ

Az országos szinten hatályban lévő járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzésére szólította fel Predrag Kon járványügyi szakértő, az egészségügyi válságstáb tagja az illetékeseket a B92 tv-ben vendégeskedve, mondván, nem lehet komolytalanul hozzáállni a korlátozásokhoz. Hatalmas a különbség a most hatályos és a rendkívüli állapot ideje alatt alkalmazott járványügyi intézkedések között, már csak azért is, mert a jelenlegiek hosszú távon hivatottak hozzájárulni a járvány terjedésének megfékezéséhez. Kon szerint eljött az ideje, hogy a felhatalmazottak szigorúan ellenőrizzék az intézkedések betartását.

– Nem történhet meg, hogy a felhatalmazott állami szervek munkatársai arra várnak, hogy valaki tájékoztassa őket a rendelkezések megszegéséről, figyelemmel kell kísérniük a helyzetet a terepen. Olyanok is vannak, akiknek házi elkülönülésben kellene lenniük, ám mégsem maradnak otthon. A házi elkülönülés megszegése 50 ezertől 150 ezer dinárig terjedő pénzbírsággal büntethető. Nem szeretném, ha bárkit is megbüntetnének, ám meg kell értenünk, hogy a vírus körforgásban van, és valahogyan meg kell vele küzdenünk. Elfogadhatatlan, hogy az orvosok fáradhatatlanul küzdenek, miközben a felügyelőségek nem végzik a munkájukat. Együttes erőkkel kell elérnünk, hogy a vírusnak ne legyen kire átterjednie. Ha ez nem sikerül, akkor nem marad más hátra, mint ismét bezárni mindent – fogalmazott Predrag Kon.

ROMLIK A HELYZET A BENNLAKÁSOS INTÉZMÉNYEKBEN

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium friss jelentésének értelmében az országban a szociális védelmi rendszer intézményeiből 45-ben bizonyították a SARS-CoV-2 jelenlétét. Összesen 162 lakó és 94 alkalmazott betegedett meg. A vasárnapi jelentés értelmében 159 lakó és 94 alkalmazott betegedett meg. A szombati jelentés még „csak” 114 megbetegedett lakóról és 84 fertőzött alkalmazottról tett említést, pénteken azonban 69 volt a megbetegedett lakóknak és 74 a megbetegedett alkalmazottaknak a száma.

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság múlt heti jelentésének értelmében a tartományban a következő intézményekben mutatták ki a vírus jelenlétét: a szabadkai idősek otthonában, a rumai Srem idősek otthonában, az antalfalvi Adam plus idősek otthonában és a torontálalmási Srce u jabuci elnevezésű, értelmi fogyatékosokat gondozó intézetben. Predrag Vuletić titkár lapunknak adott interjúja értelmében szerdán a tartományban működő idősek és felnőttkorúak intézményeinek több mint 8 ezer lakója és több mint 3 ezer alkalmazottja közül 24 lakó és 4 alkalmazott volt bizonyítottan fertőzött. Azóta a köztársasági szintű kimutatásban egyebek mellett a következő vajdasági intézmények jelentek meg: az újvidéki idősek otthona, a kúlai idősek és nyugdíjasok otthona, a zsablyai és a titeli szociális munkaközpont, valamint a szécsányi szociális munkaközpont. A tartományi titkárság ezzel kapcsolatos aktuális jelentését még várjuk.

KEVESEBB VIZSGÁLAT

A Covid-kórházakba a korábbiakhoz képest valamivel kevesebb páciens érkezik vizsgálat céljából, de az intézményekben elhelyezett páciensek száma is csökken – közölte Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Covid-kórházak vezetőivel való egyeztetést követően. Mint hozzátette, továbbra is sokan, egyebek mellett fiatalok, jelentkeznek súlyos tünetekkel. Kiderült, hogy a belgrádi Covid-kórházakban jelenleg van elegendő hely, ezért a tervek szerint a požarevaci és a kraljevói páciensek egy részét átszállítják ezekbe, de az is kiderült, hogy felkészültek az idősek otthonainak és az egyéb bennlakásos intézmények megbetegedett lakóinak a fogadására is. Belgrádban és Kruševacon 1500 ággyal felszerelt intézmények épülnek, ez bizonyítja, hogy az állam már készül az őszi hónapokra – emelte ki Lončar, arra is kitérve, hogy jelenleg senki nem tudja „megjósolni”, mikor ér véget a járvány, vagy mikor tűnik el a vírus. A hőmérséklet vagy az egyéb tényezők nem befolyásolják a vírus erejét és körforgását, ezért a társadalomnak meg kell tanulnia együtt élni ezzel a kórokozóval, legkésőbb addig, amíg el nem készül a védőoltás – nyomatékosította Zlatibor Lončar.

Szaporodnak az aláírások

Ma kora délutánig 2707 orvos aláírása szerepelt az Összefogással a Covid ellen elnevezésű kezdeményezés alapjául szolgáló, a köztársasági kormányhoz és az egészségügyi válságstábhoz intézett nyílt levélen, 700-zal több, mint pénteken. A kezdeményezést támogató ügyvédek száma 108-ről 282-re növekedett, a tanügyben dolgozóké pedig 500-ról 1500-ra. A tanügyben dolgozók értékelése szerint eljött az idő, hogy támogassák az egészségügyben dolgozókat a szabad véleménynyilvánításért és a kritikus gondolkodás szabadságáért folytatott küzdelmükben – emelte ki az N1 tv-nek nyilatkozva Vesna Vojvodić, a Nezavisnost Tanügyi Dolgozók Szakszervezetének képviselője.