2024. április 20., szombat

Tegnap jegyezték a legtöbb fertőzöttet

Országos szinten Újvidék a harmadik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve

A vasárnapi hivatalos járványügyi adatok szerint Szerbiában 24 óra leforgása alatt 10 381 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 467 személynek az eredménye volt pozitív. Ebben az időszakban 8 beteg (6 férfi és 2 nő) hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, így 534-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma. Az elhunytak átlagéletkora 69,75 év.

Jelenleg 4568 személyt kezelnek kórházban a Covid–19 megbetegedés miatt, a betegek közül 169-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

A Sars-Cov-2 vírus jelenlétét 690 egészségügyi dolgozónál mutatták ki, közülük 72-t kórházban kezelnek.

A járvány kitörése óta 621 714 koronavírustesztet végeztek el az országban, összesen 23 730 főnél mutatták ki a fertőzést.

A válságstáb sajtótájékoztatóján Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese kiemelte, a járvány szerbiai kitörése óta vasárnap jegyezték az egy napra eső fertőzések legnagyobb számát. Ennek ellenére halvány optimizmusra ad okot az a kimutatás, amelynek értelmében csökkent azoknak a fertőzötteknek a száma, akik komoly szövődményekkel szorulnak kórházi kezelésre, és csökkent a Covid-ambulanciákban kvizsgálásra jelentkezők száma is.

Annak ellenére, hogy Belgrádban elkezdett kiegyenesedni a járványügyi görbe és csökkenni az újonnan azonosított fertőzöttek száma, a főváros továbbra is a legnagyobb gócpont. A koronavírussal fertőzöttek számát tekintve Belgrádot Kragujevac és Újvidék követi.

Ami a külföldiek beutazását illeti, a sajtótájékoztatón elhangzott, elképzelhető, hogy ismét karantént rendelnek el a Szerbiába érkezők számára.