2024. április 24., szerda

Szabad a kereskedelem Eurázsiával

183 millió ember számára megnyílik a vámmentes piac

Az orosz kormány jóváhagyta a szabadkereskedelmi megállapodást Szerbia és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAGU) között. Ennek értelmében Szerbia az árucsere jelentős része alól vámmentességet élvez, ez pedig hozzájárul a kedvező gazdasági légkör kialakulásához Kelet és Nyugat között.

A szabadkereskedelmi egyezményt az EAGU minden tagországának ratifikálnia kell.

A tárgyalások még tavaly év elején kezdődtek el, majd ezt követte október 25-én a kereskedelmi szerződés aláírása Moszkvában, aminek a jóváhagyására eddig várt az orosz fél. Ez a megállapodás felváltja a jelenleg érvényben lévő kétoldalú egyezményeket Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, valamint kiterjeszti a szabadkereskedelmi övezetet Örményországra és Kirgizisztánra is. Az eurázsiai unió ezen öt tagországa 2018. évi éves árucsere-forgalma hazánkkal 3,4 milliárd dollár volt. Szerbia 1,1 milliárd dollár értékű árut exportált az Eurázsiai Gazdasági Unió országaiba és 2,3 milliárd dollár értékben importált onnan.

A megállapodás Szerbia számára 2 ezer tonna cigaretta, 90 ezer liter vinjak, 400 tonna tehéntúró és sajt, továbbá korlátlan mennyiségű kecske- és birkasajt, valamint gyümölcspálinka exportálását teszi lehetővé az Eurázsiai Unió piacára. A szerződés szerint a Szerbiából származó autók kivitelére vonatkozó vám viszont továbbra is fennmarad, továbbá az EAGU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás aláírásának egyik feltétele a növény-egészségügyi megállapodás aláírása, amely szabályozza a növényi eredetű termékek kiszállítását a gazdasági unió területére.

Branislav Nedimović: Ami sok erős gazdasággal büszkélkedő ország számára jelenleg csak álom, Szerbia számára valósággá vált (Fotó: Beta)

Branislav Nedimović: Ami sok erős gazdasággal büszkélkedő ország számára jelenleg csak álom, Szerbia számára valósággá vált (Fotó: Beta)

Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter szerint ami sok erős gazdasággal büszkélkedő ország számára jelenleg csak álom, Szerbia számára valósággá vált. A megállapodás jóváhagyása nagy lehetőséget nyújt az országnak, mindenekelőtt a mezőgazdasággal foglalkozóknak.

– A vámmentesített árucsere mindenki számára jól jön, a tejtermékeknek és a pálinkának minden valószínűség szerint nagy keletje lesz, de ez persze az egész élelmiszeriparra érvényes. Nagy szüksége van erre az egész országnak, mert a koronavírus jelentős gazdasági károkat okozott minden területen, élnünk kell a lehetőséggel, hiszen pillanatnyilag sok országnak nincsenek ilyen jó lehetőségei – jelentette ki Nedimović.

A tervek szerint Szerbia továbbra is folytatja a termelők megsegítését, mert az országnak minél jobb minőségű termékeket kell gyártania, hogy azok az egész világon kelendőek legyenek.

Nenad Popović innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter szerint a megállapodásnak köszönhetően Szerbia gazdasági hidat képezhet a nyugati és keleti világ között, új beruházókat vonzhat be az Európai Unió területéről, s ezáltal megszilárdíthatja az ország a világgazdasági szerepét.

– A megállapodás jóváhagyása a kiváló gazdasági és politikai kapcsolatokat bizonyítja a két ország között. A szerződésnek köszönhetően a szerbiai termékek jelentős része immár vámmentesen lesz elérhető csaknem 200 millió ember számára. Európában egyetlen másik országnak sincsenek ilyen kedvező gazdasági feltételei Euroázsiával – hangsúlyozta a miniszter.

Ezekben a nehéz időkben ez különösen nagy jelentőséggel bír Popović szerint, mert a koronavírus által okozott globális gazdasági válság miatt Szerbiának mihamarabb helyre kell állítania a kereskedelmét, és a lehető legtöbb piacon képviselnie kell magát.

– Oroszországban nem hangzik ismeretlenül számos szerbiai terméknév, hagyománya van már a hazai brandnek. Az ország elsősorban a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén ért el eddig jelentős eredményeket, de számos lehetőség mutatkozik a műszaki és IT-szektorunk kihasználására is – jelentette ki Popović.

A tárca nélküli miniszter szerint a vámmentes árucsere nemcsak Szerbia számára kedvező, hanem több EU-tagállamnak is, amelyek a hatályban lévő szankciók miatt nem tudnak kedvező piaci közreműködésbe lépni Oroszországgal.