2024. április 19., péntek

Művészek vendégségben

Külföldi tapasztalatszerzési lehetőség helybeli tehetségek számára

Az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 elnevezésű projektplatform keretein belül a Művész vendégségben című program kerül megvalósításra (Plants AiR) - áll az alapítvány közleményében.

A program célja, hogy a helybeli művészeket megismertesse külföldi társaikkal, valamint a közös munkálkodáson keresztül tapasztalatcserére is lehetőséget ad. A szervezők kérik az érdeklődő képzőművészeket és írókat, hogy jelentkezzenek a Magyarországra és Németországba szervezendő, művészi témájú kirándulásokra. A képzőművészeknek lehetőségük lesz az ősz folyamán egy hónapot a németországi Regensburgban tölteni. Dolgozni fognak a város örökségének feltérképezésén a múlt és a jövő fényében. Az Örökség - ma/holnap jelszava alatt kutatják ki az UNESCO World Heritage City of Regensburg szervezetének gazdag történelmét. A művészek munkáikat elsősorban a város urbanizáltabb részein, valamint a Duna partján mutathatják majd be. A jelentkezők számára az alapítvány mindenféle költséget megtérít (útiköltség, szállás, a munka kidolgozásának költségei stb.). 

A pályázat másik része az írókat érinti, akiknek lehetőségük lesz Pécsen munkálkodni. Az ifjú művészek a házigazdák által megadott témák tükrében fogják megírni munkájukat. Az alapítvány számukra is megtéríti a felmerülő költségeket. A szükséges információk és a jelentkezési dokumentáció megtalálható a novisad2021.rs oldalon, a jelentkezési határidő augusztus 15-én éjfélkor jár le.