2024. április 25., csütörtök

Meghosszabbították a rendkívüli intézkedéseket

Mivel a járványügyi helyzet Újvidéken nem változott az elmúlt héten, a városi válságstáb tegnapi ülésén meghosszabbították az eddig bevezetett rendkívüli intézkedéseket július 31-éig.

Újvidéken sajnos nem javul a járványügyi helyzet, ezért meghosszabbították a rendkívüli intézkedéseket. A Strandot nem zárják be, de a távolságtartás itt is kötelező (Ótos András felvétele)

Újvidéken sajnos nem javul a járványügyi helyzet, ezért meghosszabbították a rendkívüli intézkedéseket. A Strandot nem zárják be, de a távolságtartás itt is kötelező (Ótos András felvétele)

A rendkívüli intézkedések keretében többek között nem működhetnek a nyílt és a zárt medencék, a wellnessközpontok, tilos az ünnepi és sportrendezvények, valamint a koncertek megtartása Újvidék területén.
– A válságstáb döntésének értelmében egy héttel meghosszabbítjuk a rendkívüli intézkedéseket a városban. Minden polgárt arra kérünk, hogy viseljen védőmaszkot, tartsák be az előírt távolságot, mert csak így járulhatnak hozzá a járvány megfékezéséhez – áll az önkormányzat közleményében.

A városi válságstáb folyamatosan egyeztet a legújabb járványügyi helyzetről, és szükség esetén azonnali intézkedéseket foganatosít.

Újvidék területén a koronavírus terjedése miatt a következő rendkívüli intézkedések vannak érvényben:
1. Kötelező a védőmaszk viselete minden zárt helyiségben, valamint a személyek közötti 1,5 méteres távolságtartás.
2. Tilos az olyan kültéri és a beltéri gyülekezetek megtartása, amelyeken több mint 10 személy vesz részt (kivéve azokat a vállalatokat, amelyek tevékenységük során nincsenek kapcsolatban a lakossággal, valamint az állami szervekkel).
3. A vendéglátóipari létesítmények kötelessége, hogy tevékenységüket ha van rá mód, kerthelyiségben végezzék.
4. Azok a vendéglátóipari létesítmények, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, valamint az éjjeli klubok 6 óra és 21 óra között dolgozhatnak.
5. A vendéglátóipari létesítmények munkaideje beltéri helyiségekben 21 óráig engedélyezett, a kerthelyiségekben 23 óráig.
6. A bevásárlóközpontok, a hipermarketek, szupermarketek és a kisebb boltok 6 óra és 21 óra között dolgozhatnak. Kivételt képeznek a benzinpumpák, a tolóablakos fast food éttermek.
7. Minden bevásárlóközpont, hipermarket, szupermarket, bolt kötelessége, hogy rendszeresen fertőtlenítse a helyiségeit.
8. Minden gazdasági és vendéglátóipari létesítményben korlátozott számú személy tartózkodhat egyszerre, 4 négyzetméterenként csak egy személy tartózkodhat. A bejáratokon látható helyen kell feltüntetni, hányan tartózkodhatnak bizonyos helyiségekben.
9. A Strandon csak annyi ember tartózkodhat, amennyit a válságstáb által elfogadott intézkedések előrelátnak.
10. A parkokban kötelező a védőmaszk viselése, valamint az 1,5 méteres távolságtartás. Ebbe a kategóriába tartoznak még a kültéri fitneszparkok, a játszóterek, valamint a sétányon húzódó futópálya.
11. A Városi Közlekedési Közvállalat személyzetének előírták, hogy csak a védőmaszkot viselő utasokat engedhetik fel az autóbuszokra.
12. A városi közvállalatok kötelesek folyamatosan fertőtleníteni a válságtáb döntése alapján előírt helyiségeket, tereket, objektumokat, épületeket.
13. A városi közintézményekbe a polgárok csak akkor juthatnak be, ha előzőleg megmérték testhőmérsékletüket, a helyiségekben kötelező a kézfertőtlenítők és a lábfertőtlenítők elhelyezése.
14. A Tržnica közvállalat által működtetett városi piacokon minden dolgozónak kötelező a védőmaszk viselése. A közvállalat köteles folyamatosan ellenőrizni, hányan tartózkodnak a piacon, a pultoknál mindig csak egy személy vásárolhat, az egész piac térségét naponta többször szükséges fertőtleníteni.
15. A városi és a magánóvodákban kötelező a folyamatos fertőtlenítés, a dolgozóknak és a gyermekeknek naponta többször kell ellenőrizni testhőmérsékletüket.
16. A városi felügyelőség köteles úgy megszervezni a munkát, hogy a rendkívüli intézkedéseket folyamatosan ellenőrizze a város területén.