2024. április 16., kedd

Nem lesz Expo

Ismét fertőtlenítik a köztereket Topolyán

Topolya községben eddig 57 személyt vettek nyilvántartásba, aki igazoltan megfertőződött a koronavírussal. A községi válságstáb az utóbbi hetekben megnövekedett fertőzéseket figyelembe véve hozza meg a legújabb döntéseit az országos és tartományi rendeleteket tiszteletben tartva, a környező községekkel egyeztetve – mondta Kislinder Gábor polgármester, a testület vezetője.

– Köztudottan tavasszal Topolyán jegyezték fel az első fertőzést, és az, hogy ebből nem lett tömegeket érintő, valóban komoly helyzet, a történet résztvevői mellett az egészségügyi dolgozók hozzáállását dicséri. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet eddig 57 igazoltan fertőzött Topolya községbeli személyről adott számunkra információt, természetesen azok, akik velük érintkeztek, és nincsenek klinikai tüneteik, házi karanténban tartózkodnak. A községi válságstáb eddigi 19-szer ülésezett online formában. A testület tagjai a köz-, az egészségügyi, a szociális intézmények, közvállalatok, a belügyi szervek, a katonaság, illetve a tűzoltóság vezetői, a községi önkormányzat és a helyi közösségek képviselői – ismertette Kislinder, aki utalt arra, hogy a helyzet valóban kritikus az országban, és ennek tudatában kéri a topolyaiakat, illetve a község falvaiban élőket, hogy továbbra is tartsák be az előirányozott egészségügyi rendelkezéseket, a kötelező távolságtartást és az arcmaszk viselését.

A községi válságstáb intézkedései egyebek mellett a szórakoztató, a művelődési rendezvények, vagyis a nagyobb embertömeget számláló összejövetelek engedélyezésére, illetve halasztására vonatkozik.

– A minap kaptuk kézhez azt a felsőbb szintű rendelkezést, hogy elsősorban az emberek egészségét tartsuk szem előtt, tehát minden tömegesebb rendezvény megtartását alaposan fontoljuk meg. Ebben a pillanatban egyedül a kenyérszentelő ünnepség az, amelyet a községi napok rendezvénysorozat keretében jelentősen kisebb létszámban, de kockázatmentesen meg tudunk tartani – hallhattuk.

– Topolyán minden hónap második vasárnapján tartjuk a havi kirakodóvásárt, amelyre a környező községek mellett távolabbról is érkeznek nagyobb számban árusok és vásárlók is. Mindenképpen egyeztetünk a többi községgel, illetve településsel az ilyen jellegű tapasztalataikról. Az augusztus eleji rendezvényről egy következő ülésén dönt a válságstáb. Ami biztos, hogy a községnapi rendezvények legnagyobb része, illetve az Expo nem lesz megtartva, hiszen ezek előkészületei több hetet igényelnek, és nem kevés anyagi ráfordítást. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdaság, a mezőgazdaság számára ezek nagy érvágások, de a polgárok egészségét szem előtt tartva hozzuk meg a döntéseinket – tette hozzá a polgármester.

Kislinder elmondta azt is, hogy augusztusban tartja meg alakuló ülését az új összetételű községi képviselő-testület, egyebek mellett szavaznak az önkormányzat tisztségviselőinek kinevezéséről, valamint szó lesz a költségvetés módosításáról is, amelyet a koronavírus nyomán hozott intézkedések miatt voltak kénytelenek beiktatni.

– Több mint 21 millió dinárnyi váratlan költséget jelentettek eddig az óvintézkedések Topolyán. Mintegy 14 millió dinárt költöttünk el a kisnyugdíjasok elsősegélycsomagjára, 65 ezer liter fertőtlenítő folyadékot gyártattunk le és használtunk el, továbbá a Dr. Hadzsy János Egészségház számára biztosítottuk a védőfelszerelést. Köztársasági utasítás alapján ezeknek az eszközöknek a beszerzéséről a községi válságstáb tagjai voltak hivatottak dönteni, minderről pedig beszámolunk a községi képviselő-testületnek is – zárta Kislinder Gábor, aki elmondta azt is, hogy mivel a községben megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma, néhány napja a tűzoltók egységei Topolyán ismét fertőtlenítik a köztereket, a közintézmények környékét és a forgalmasabb helyeket.