2024. április 25., csütörtök

Madártartásért 150 ezer dinár büntetés

Egy 66 éves szabadkai lakos 22 védett madarat tartott fogságban

A szabadkai Szabálysértési Bíróság bűnösnek mondta ki a 66 éves szabadkai J. R.-t, és 150 ezer dinár büntetést szabott ki rá, mert 22 egyed, szigorúan védett madarat tartott fogságban – írja a 021.rs hírportál. A tudósítás szerint a bíróság az ítéletet e hó 19-én hozta meg, az esetre pedig január 15-én derül fény. J. R. 12 tengelicét, 4 kenderikét, 4 csízt és 1 csicsörkét tartott magánál úgy, hogy nem volt igazolása a madarak származásáról. Az elítélt az eljárás során azzal védekezett, hogy a madarakat a piacon vásárolta és házi kedvencekként tartotta őket.
Az ítélettel kapcsolatban a Tartományi Természetvédelmi Intézet megállapította, hogy az eset egyértelművé tette, hogy Szerbiában egész központok léteznek, amelyek vadon élő állatokkal kereskednek.
– Élesen elítéljük azokat a gyakori törvényszegéseket, amelyeket a tettesek azzal a kifogással hajtanak végre, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy szigorúan védett madarakról van szó. Faunánk legtöbb madara a szigorúan védett fajták közé tartozik, amelyeknek az elfogása és fogságban tartása szigorúan tilos és büntetendő. Arra kérjük a polgárokat, hogy ne fogjanak el, ne vásároljanak madarakat, és ne hallgassák el azt sem, ha azt látják, hogy valaki madarat ejt fogságba vagy kalitkában tart, hanem azt jelentsék a környezetvédelmi felügyelőségnek – nyilatkozta a hírportálnak Marko Tucakov, az intézet biológusa.
Az intézetben a fentikhez hozzátették, hogy törvényileg szigorúan szabályozott a szigorúan védett fajok fogságban tartása, és csak a Környezetvédelmi Minisztérium engedélyével lehetséges, csakis abban az esetben, ha az egyed már fogságban született, és olyan szülőktől származik, amelyeket legálisan tartottak fogságban.
A madarakat, amelyek J. R.-nél voltak fogságban, a vizsgálat során lefoglalták, majd rehabilitáció céljából átszállították a Palicsi Állatkertbe, a vadon élő állatok befogadóközpontjába. Felgyógyulásuk után természetes élőhelyükön engedték őket szabadon.