2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREKI HULLADÉKFELDOLGOZÓ

Nyílt levél és újabb tiltakozás

Annak ellenére, hogy kilátásba helyezték a nagybecskereki Prekon állati tetemeket feldolgozó üzem áthelyezését, a polgárok tiltakozása tovább folytatódik. A szervezők bejelentették, hogy szombaton 19 órakor az üzem előtt tiltakozó megmozdulást fognak tartani. A Stop kafileriji polgári egyesület pedig nyílt levelet írt Petar Matijević tulajdonosnak.

A hulladékfeldolgozó (Fotó: Kecskés István)

A hulladékfeldolgozó (Fotó: Kecskés István)

A polgárok azért fordultak az üzem tulajdonosához, mert fennáll annak a lehetősége, hogy esetleg nem rendelkezik az üzem munkájával kapcsolatos minden információval. A polgárok emlékeztetnek, hogy már 15 éve, hogy az üzem környékén időnként kibírhatatlan bűz terjeng. Emiatt több ezer polgár fordult már az illetékes szervekhez, de szinte mindegyikben azt hangoztatták, hogy nem illetékesek az ügyben. Az elmúlt időszak megmutatta, hogy a nagybecskerekiek türelmesek, de ez mára elfogyott – olvasható a levélben.

A napokban az üzem vezetője bejelentette, hogy készek arra, hogy a helyi önkormányzat a tartományi kormány és a Mezőgazdasági Minisztérium közreműködésével a városon kívülre helyezze át az üzemet. Ehhez három lehetséges helyszínt említettek. Ugyanakkor azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ennek megvalósítása céljából együttműködési szerződést kötnek az inđijai Energo-zelena társasággal.

Az üzem azonban tovább dolgozik, a levegő szennyezése továbbra is folytatódik, ezért a polgárok folytatják a tiltakozást.