2024. április 26., péntek

Borban a megoldás

Horvátországban fertőtlenítőszert készítenek az eladatlan borból

A koronavírus hatása valóban mindenre kiterjed, még a horvátországi bortermelésre is. A szomszédos országban mintegy 80 százalékkal csökkent a bor eladása a járvány kitörése óta. A Jutarnji list értesülése szerint a horvát állam a felesleges bortartalékok felhasználására keres megoldást.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A mezőgazdasági minisztérium meghosszabbította a határidőt, ameddig a borászok jelentkezhetnek, hogy megszabaduljanak a krízis által feleslegessé vált boruktól. Azzal számolnak ugyanis, hogy a turisztikai szezonban sem tudják értékesíteni a bort, ezért az állami vezetés felvásárolja az új szüretig a pincékben maradt tartalékok 10 százalékát. Az államkasszából 38,5 millió kunát tettek félre hat millió liter nedű felvásárlására. A tervek szerint 5 millió kuna értékű bort raktárba helyeznek, a többit pedig desztillálás után fertőtlenítőszerek gyártására használják fel: tiszta alkoholt készítenek belőle.

Hasonló módon járnak el más, bortermelésükről híres országok is, mint például Olaszország, Spanyolország és Franciaország, amelyekben az illetékes szolgálatok már a tavasszal szubvencionálták a borfogyasztást egyes közszolgálatoknál, részben EU-s alapokból. Horvátországban az alapokból folyósított segélyek listáján a borászat került az utolsó helyre, csak az ágazat ismételt követeléseire foganatosították ezt az intézkedést.