2024. április 25., csütörtök

Vihar söpört végig Horvátországon

A heves esőzések Magyarországon is jelentős károkat okoztak

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Horvátországon péntek este. A legnagyobb károk Zágrábban keletkeztek, ahol az egész belvárost elöntötte a víz - közölte a horvát közszolgálati televízió.

A horvát fővárosban a víz olyan gyorsan elöntötte az aluljárókat, hogy az autósoknak idejük sem volt kimenekülni. Egyes szakaszokon térdig ért a víz, összeomlott a közlekedés és egy időre leálltak a villamosok is. Egy mozgássérült férfit a tűzoltók mentettek ki autójából az egyik aluljáróban. Egy tűzoltó pedig rosszul lett intézkedés közben, és a mentők már nem tudták megmenteni az életét.

A tűzoltók egyébként több mint száz helyen dolgoztak a kárfelszámoláson. Szombat reggelre a legtöbb helyen normalizálódott a helyzet - számolt be róla a horvát sajtó. Milan Bandić, Zágráb polgármestere úgy nyilatkozott: a problémát az okozta, hogy hirtelen óriási mennyiségű csapadék hullott le, a városi csatornarendszer pedig ezt nem tudta elvezetni, ezért víz alá kerültek az alacsonyabb területek.

Pénteken a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás volt érvényben Zágráb megyében, Isztriában és a Tengermelléki-fennsíki megyében. A Kvarner-öbölben is komoly károkat okozott a viharos erejű szél, fákat döntött ki, háztetőket szakított le és autókat rongált meg.

A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott út a Zala megyei Surdon (Fotó: MTI)

A nagy esőzés miatt vízzel elárasztott út a Zala megyei Surdon (Fotó: MTI)

A tegnapi heves esőzések Magyarország egyes területein is jelentős károkat okoztak. A Zala megyei Surdot teljesen elárasztotta a víz. A térségen átvonuló vihar következtében a domboldalakról lezúduló nagy mennyiségű esővíz más településeken is elárasztotta az alacsonyabban fekvő részeket.