2024. március 29., péntek

Sajtószabadságért tüntettek Budapesten

Többezer ember tüntetett a magyar sajtó szabadságáért és az Index szerkesztősége mellett pénteken este Budapesten. A tömeg a hírportál szerkesztősége előtt gyülekezett, ahonnan a várba vonult. A demonstrációt a Momentum Mozgalom szervezte, és több más ellenzéki párt is csatlakozott hozzá.

Mint ismeretes, az Index körüli botrány akkor kezdődött, amikor szerdán a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László kirúgta a lap főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Az igazgatóbizottság elnöke az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében azt írta, hogy „az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik.” Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni, ezért döntöttem a menesztéséről – indokolta döntését Bodolai.

Dull Szabolcs menesztését követően a tegnapi nap folyamán az Index további 80 munkatársa nyújtotta be felmondását. A szerkesztőség nagy része Dull kirúgását nyílt nyomásgyakorlásként élte meg, és ezek után nem látják biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit - indokolták meg tömeges távozásukat a munkatársak. Ezzel pedig gyakorlatilag megszűnt létezni a hírportál - írta a hvg.hu.