2024. március 29., péntek

467 új fertőzött

Az eddigi legmagasabb számú fertőzöttet jegyezték a járvány kitörése óta

A legfrissebb járványügyi adatokról a válságstáb sajtótájékoztatóján számoltak be. Szerbiában az elmúlt 24 órában 10 381 vérmintát teszteltek, 467 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. Ebben az időszakban 8 beteg  hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében, ezzel 534-re növekedett a koronavírus áldozatainak száma.

A betegek közül 169-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

A sajtótájékoztatón Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese kiemelte, a járvány szerbiai kitörése óta a mai napon jegyezték az egy napra eső fertőzések legnagyobb számát.

Elmondta, ennek ellenére halvány optimizmusra ad okot az a kimutatás, amelynek értelmében csökkent azoknak a fertőzötteknek a száma, akik komoly szövődményekkel kórházi kezelésre szorulnak, és csökkent a Covid-ambulanciákon kvizsgálásra jelentkezők száma is.

A válságstáb tagja elmondta, Belgrád továbbra is a legnagyobb gócpont, a koronavírussal fertőzöttek számát tekintve a fővárost Kragujevac és Újvidék követi.  

A járvány kitörése óta 621 714 koronavírustesztet végeztek el az országban, összesen 23 730 főnél mutatták ki a fertőzést.