2024. április 20., szombat

Újabb tragédia a síneken

Két halálos áldozata és két sérültje van annak a balesetnek, amely szombaton történt Szabácsnál (Šabac).

A baleset délelőtt 11 óra körül történt, amikor egy személyautó Štitar és Petlovača helységek között a síneken átkelve tehervonattal ütközött. A gépkocsi vezetője és a mellette ülő utas azonnal életét vesztette.

A Szerbiai RTS nem hivatalosan úgy tudja, egy család ült az autóban. A két szülő elhunyt, két gyermeküket kórházba szállították. Sérüléseik nem éleveszélyesek.

A szerencsétlenség egy olyan vasúti átkelőn történt, ahol jelzőtábla figyelmeztet vasúti forgalomra, rámpával viszont nincs felszerelve.

A Szerbiai Vasutak közvállalat közleményében az áll, a teherjármű vezetője figyelmeztető hangjelzést adott az átkelő közelében, és megpróbálta lefékezni a járművet, amikor észlelte a síneken átkelő autót, de sajnos az ütközés elkerülhetetlen volt.

A Srbija kargo vasúti szállítási közvállalat több üres vagonból álló tehervonata Bosznia-Hercegovinába tartott.

A Szerbiai Vasutak közvállalat és a Srbija kargo is sajnálkozását fejezte ki a tragédia miatt, és arra hívta fel a forgalomban résztvevők figyelmét, hogy a hasonlóan súlyos kimenetelű balesetek elkerülése végett tartsák tiszteletben a jelzőtáblák figyelmeztetéseit.

Szerbiában egyébként 2138 vasúti átkelőhely van, és csupán egynegyedük rendelkezik rámpával. 1636 helyen közlekedési táblák jelzik azt, hogy a sofőrök kötelesek megállni a sínek előtt. A legtöbb baleset épp ezeken a rámpa nélküli átkelőhelyeken történik, a sofőrök figyelmetlensége miatt - nyilatkozta a Blic napilapnak Nenad Stanisavljević, a Szerbiai Vasutak szakmunkatársa, egy korábbi eset kapcsán.