2024. április 24., szerda

Naponta átlagosan 15 páciens a COVID-19-rendelőben

Topolyán is nagyobb lendülettel terjed a koronavírus

A vártnál agresszívabb formában robbant ránk júniusban a koronavírus, aminek következtében Topolyán is megnövekedett a betegség tüneteivel orvoshoz fordulók száma. A Dr. Hadzsy János Egészségház COVID-19-rendelője ez év március 18-a óta folyamatosan fogadja a pácienseket, tudtuk meg dr. Kálóczi Dórától, az intézmény igazgatónőjétől.

Dr. Kálóczi Dóra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Kálóczi Dóra (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Tavasszal kevesebb beteg fordult meg a szakrendelőben, illetve lényegesen enyhébb tünetekkel, mint amivel szembesülünk június vége óta. Amit még tapasztalhatunk, hogy több napig történő tünetmentesség, vagy enyhe lefolyás után hirtelen rosszabbodik az állapotuk, annyira, hogy kórházba kerülnek. Naponta átlagosan 15 beteg jelentkezik a hétköznap és hétvégén is 7 és 19 óra között működő COVID-rendelőben – ismertette az igazgatónő, aki elmondta azt is, hogy munkaidő után a mentőszolgálat ügyeletes csapatához kell fordulni segítségért a sürgős ellátásra szoruló pácienseknek.

– A koronavírus tüneteivel jelentkező pácienseknél laborvizsgálatot végzünk és tüdőröntgen klinikai vizsgálaton esnek át. Amennyiben a megbetegedést az egészségházunkban is végzett úgynevezett szerológiai teszt is igazolja, a klinikai tünetek mellett, akkor a hozzánk forduló beteget további kivizsgálásra, kezelésre irányítjuk a Szabadkai Közkórházba. Ott tüdő CT-vizsgálaton esik át. Amennyiben a tünetek azt indokolttá teszik, akkor bent tartják a pácienst a kórházban – mondta el dr. Kálóczi Dóra, akitől megtudtuk, hogy az egészségház indokolt esetben díjmentesen végzi el a szerológiai tesztelést.

– Azt tudni kell, hogy a szerológiai teszt eredménye amennyiben pozitív, az csupán gyanúra ad okot, de nem ad pontos diagnózist. Volt már arra is példa, hogy a szerológiai teszt pozitívra sikerült, de a PCR-teszt negatív. Ebben az esetben az előbbi teszt hamis eredményt adott. Amióta végezzük a szerológiai tesztelést az egészségházban, azóta 594 esetben végeztünk ilyen jellegű vizsgálatot, ebből 353 alkalommal orvosi kérésre. Ennek kevesebb, mint a felét szülés előtt álló kismamák, orvosi műtétre váró páciensek esetében ejtettük meg, a másik felét pedig a COVID-19-rendelő igénylésére. Úgynevezett IgM pozitív eredményt 25 esetben jegyeztünk fel, IgG pozitív eredményt pedig 43 egyén esetében kaptunk. Ezek a páciensek amennyiben súlyos klinikai tüneteket produkáltak, tovább irányítottuk őket Szabadkára, ahol elvégzik az ilyen esetben előirányozott komolyabb tesztelést. Ha tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik vannak, akkor házi karanténba kerültek. A továbbiakban napi szinten telefonon érdeklődik hogylétük felől a választott orvosuk, vagy a COVID-19-rendelő orvosa. Az érintett topolyai polgárok nagy többsége fegyelmezett, betartja a karantént – hangsúlyozta az igazgatónő.

A topolyai COVID-rendelő a 024/773-193-as számon hívható (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai COVID-rendelő a 024/773-193-as számon hívható (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A tesztelést sportegyesületek és magáncégek is kérték tőlünk nagyobb számban, ami megemelte az egészségházunkban végzett ilyen jellegű vérvételek számát. Azoknál a pácienseknél, akik tünettel, orvosi javaslatra érkeznek hozzánk, díjmentesen végezzük el a szerológiai tesztelést. Ugyanúgy azoknál is, akik kórházi kezelés, műtét előtt állnak. Igény szerint egyéni kérésére is elvégezzük, ebben az esetben 1200 dinárban lett meghatározva a díjszabása, amit a betegbiztosító számlájára kell befizetni előzetesen a laboratóriumba érkezés előtt. Az eredményre 45-től 60 percet kell várni – ismertette az igazgatónő, majd elmondta, az eddigiekhez hasonlóan az egészségházban telefonos bejelentkezés útján fogadják a pácienseket.

– Arra kérünk mindenkit, hogy a helyzetre való tekintettel csak a sürgős esetek forduljanak választott általános, vagy szakorvosukhoz. Ami miatt nem szükséges a személyes jelenlét, így a gyógyszeríratást vagy a beutaló kitöltését telefonon is el tudják a polgárok intézni.

Dr. Kálóczi Dóra végezetül nyomatékosan arra kérte a topolyaiakat, hogy saját érdekükben tartsák be az egészségvédelmi előírásokat, a távolságtartást, a maszk viselését, hiszen senkiről sem tudhatjuk a környezetünkben, a hivatalban, a boltban mellettünk állóról, hogy fertőzött-e.