2024. április 19., péntek

Fesztivál helyett csak műhelymunkák

Tegnap kezdődtek a Dombos Fest alkotóműhelyei – A fesztivál programja teljes mértékben elmarad

Az idei Dombos Fest sorsa sokáig kétséges volt. A szervezők a végsőkig bíztak benne, hogy meg lehet tartani, viszont a kormányrendeletek végül ezt nem tették lehetővé.

Az idén húszéves a fesztivál, épp ezért méltó programmal szerették volna megköszönni a közönségnek a támogatást, amit az elmúlt két évtizedben kaptak. Viszont az anyagi támogatások megvonása miatt eleve kisebb programot tudtak csak összeállítani, de végül azt is kénytelenek voltak teljesen lemondani. A Dombos Fest két művészeti alkotóműhelye viszont szerényebb keretek között, de megrendezésre kerül, számolt be lapunknak Virág Gábor, a műhelymunkák koordinátora.

– A Dombos Fest eredetileg tervezett időpontjával párhuzamosan zajlanak a zárt körű rendezvényeink. A DOMBOSI TÖRTÉNETEK Remix 2020 az irodalmi része a fesztiválnak, ami az idei évben közönség nélkül, zárt ajtók mögött zajlik. Bíró Tímea és Oláh Tamás vezetnek kreatív írástanfolyamot, amelyen a résztvevők létszáma tíz. Ez azt jelenti, hogy beleférünk a kormány által meghatározott keretekbe. Az irodalmi részre a Kátai-vendégházban kerül sor, és csütörtöktől vasárnap estig tart – számolt be Virág, majd arról is szólt, hogy az irodalmi történésekkel párhuzamosan a képzőművészeti műhelymunka is folyik, Dombos Visual elnevezéssel, Vass Szabolcs képzőművész vezetésével.

– A Dombos Visual is csütörtöktől vasárnapig tart, és az ez idő alatt született alkotásokat ki fogják állítani. Azt viszont még nem tudjuk, hogy erre milyen formában kerül sor. Az is elképzelhető, hogy online kiállítás formájában kerül sor a megnyitóra. Természetesen, a kreatív írástanfolyam eredményeiről is beszámolunk valamilyen formában, vélhetőleg az interneten. A Dombos Visualon hat képzőművész vesz részt: Becskei Anikó, Munjin Andrea, Stefan Preradović, Raffai Ingrid, Violetta Iván és Vass Szabolcs – mondta el a koordinátor, majd hozzáfűzte, hogy a képzőművészeti műhelymunka keretében az alkotók fluoreszcens festményeket fognak készíteni. A Dombos Visual helyszíne az ún. Dédi ház.

A DOMBOSI TÖRTÉNETEK Remix 2020 irodalmi és a Dombos Visual képzőművészeti műhely az Európai Unió jó szomszédsági program támogatásának a keretein belül valósul meg, tudtuk meg Virágtól.