2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Kedvezőtlen a járványhelyzet

Az újvidéki kórházakban háromszáznyolc koronavírusos beteget ápolnak

Tegnap délutáni közlemény szerint a Vajdasági Klinikai Központban (KCV) 291 bizonyítottan koronavírussal fertőzött beteg fekszik, közülük 21-en olyan súlyos állapotban vannak, hogy mesterséges lélegeztetésre szorulnak. A péterváradi Katonakórházban 17 beteget ápolnak.

A közlemény szerint a koronavírus miatt kórházi gyógykezelésen levők közül sokan intenzív oxigénpótlásra szorulnak. A Vajdasági Klinikai Központ ismételten arra kéri a lakosságot, hogy tartsa be a védőintézkedéseket.

A Tartományi Közegészségügyi Intézet közölte, hogy a hétvégén ebben az egészségügyi intézményben nem végeznek koronavírus-tesztelést az útra induló polgároknál. A közlemény szerint július 25-én és 26-án azért nem fogadják a tesztelésre jelentkező polgárokat, mert Újvidéken „kedvezőtlen a járványhelyzet, és nagyobb szükség van a betegek tesztelésére”.

Egyébként – mint közöltük – az Intézetben telefonon már nem lehet időpontot kérni, ez csak interneten lehetséges, kivéve ezen a hétvégén, amikor az utazni készülőket koronavírus-tesztelés céljából nem fogadják.

Százötvennyolc fertőzött van Közép-Bánátban

Közép-Bánát körzetben a koronavírussal kapcsolatos helyzet szövevényes, a betegek száma növekvő irányt mutat, de ellenőrzés alatt tartják a helyzetet – hangzott el a Körzeti Tanács Nagybecskereken megtartott tegnapi ülésén. Az ülésen jelen volt mind az öt község (Nagybecskerek, Magyarcsernye, Bégaszentgyörgy, Szécsány és Törökbecse) elnöke.

A nagybecskereki Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint a körzetben növekvőben van a koronavírussal megfertőzött személyeknek a száma. A tegnapi nappal bezárólag a körzetben 158 beteget regisztráltak. Közülük 55-en vannak kórházi kezelésen, 77-en pedig otthoni karanténban. Azt is közölték, hogy 2844 személyt teszteltek és jelenleg még 27 minta elemzése van folyamatban.

Annak ellenére, hogy más környezetekben a helyzet sokkal rosszabb mint Közép-Bánátban, a polgárokat – különösen pedig a fiatalokat – arra kérik, hogy tartsák be a védőintézkedéseket.

A körzetben a közbiztonsági helyzet stabil. Az elmúlt hónapokban csökkent a bűncselekmények száma, kivéve a családon belüli erőszakhoz kötődő eseteket – közölte a nagybecskereki rendőrség képviselője.