2024. április 24., szerda
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Gólzápor az Anfielden

A Liverpool a mérkőzés után a bajnoki címet is megünnepelte (Fotó: Beta/AP)

A Liverpool a mérkőzés után a bajnoki címet is megünnepelte (Fotó: Beta/AP)

Két merőben ellentétes lelkiállapotú csapat feszült egymásnak a Liverpool és a Chelsea meccsén. A Pool a bajnok nyugalmával futhatott ki a pályára, míg a Chelsea a garantált Bajnokok Ligája-helyezésért van versenyben, egy sikerrel nyugodt utolsó forduló elé nézhettek volna a Kékek. A színvonalas összecsapáson a házigazda tudott először betalálni, Keita húszméteres bombája a jobb felsőben kötött ki. Tíz perccel később Mount egalizálóját les miatt elvették, de a túloldalon érvényes gólok születtek Alexander-Arnold, majd Wijnaldum révén. Giroud még a szünet előtt egyenlített, de a fordulást követően ismét a Pool ünnepelhetett először Firmino tökéletes fejese után. A Chelsea előtt felsejlett az egyenlítés lehetősége a második félidő derekán, miután Abraham (61.) és Pulišić (73.) faragott a hátrányon, de több találatra nem futotta a vendégektől, Oxlade-Chamberlain pedig egy kontra végén a 84. percben lezárta a mérkőzést.

A Manchester United nem tudta legyűrni az Old Traffordon a West Hamet, amely a döntetlennel matematikailag is biztosította bennmaradását a Premier League-ben. Ide tartozó hír, hogy a West Bromwich visszajutott az angol labdarúgó-bajnokság élvonalába. A másodosztály (Championship) szerdai, 46. fordulójában a WBA házigazdaként 2:2-es döntetlent játszott a Queens Park Rangers együttesével, ám az egy pont is elégnek bizonyult számára a második hely megtartásához, mert a feljutásra a játéknap előtt ugyancsak esélyes Brentford kikapott, a Fulham pedig döntetlent játszott. A West Brom legutóbb 2018 tavaszán búcsúzott az élvonaltól, az előző idényben pedig negyedik lett a másodosztályban. A bajnok Leeds már múlt pénteken biztosította feljutását.

Angol bajnokság, a 37. fordulóban: Manchester United–West Ham 1:1, Liverpool–Chelsea 5:3. Az élcsoport: Liverpool 96, Manchester City 78, Manchester United és Chelsea 63, Leicester 62 pont stb.

A Serie A-ban az Inter hazai pályán képtelen volt betalálni a Fiorentinának, míg a Roma hatot vágott a SPAL otthonában.

Olasz bajnokság, a 35. fordulóban: Parma–Napoli 2:1, Inter–Fiorentina 0:0, Lecce–Brescia 3:1, Sampdoria–Genoa 1:2, SPAL–Roma 1:6, Torino–Verona 1:1. Az élcsoport: Juventus (–1) 80, Atalanta 74, Inter 73, Lazio (–1) 69 pont stb.

A Celje a szlovén bajnok

A Celje csapata nyerte meg a szerdán véget ért szlovén bajnokságot. A 36. forduló előtt is listavezető Celje házigazdaként 2:2-es döntetlent játszott a második helyezett Olimpijával, így megőrizte az éllovas pozíciót. A 2005-ben szlovénkupa-győztes csapat az első bajnoki címét ünnepelhette az ország önállóvá válása óta, eddigi legjobbja a 2003-as és a 2015-ös ezüstérem volt. Az Olimpija – amelynél június közepén edzőváltás történt, bár akkor még listavezető volt – végül a harmadik helyen végzett, a második pedig a tavalyi győztes Maribor lett.

Blanc a Barcelona élén?

Laurent Blanc irányíthatja a következő idényben a Barcelona szakmai munkáját. A L’Équipe francia sportnapilap arról számolt be, hogy a jelenlegi vezetőedző, Enrique Setiént csak a Bajnokok Ligája megnyerése tarthatja a posztján. A lap szerint ebben az esetben sem valószínű, hogy kitölti 2022 nyaráig érvényes szerződését. A barcelonai kispadot január közepén elfoglaló szakemberrel nem szárnyalt a gárda, amely február elején a negyeddöntőben kiesett a Király-kupából, majd a La Liga újrakezdését követően többször sem tudta érvényre juttatni a papírformát, így címvédőként elbukta a bajnoki aranyéremért zajló versenyfutást a Real Madriddal szemben. A L’Équipe úgy tudja, a Barcelona kispadjára átmeneti megoldást keresnek, amíg a klub korábbi klasszisa, Xavi Hernández szabaddá nem válik (jelenleg a katari al-Szadd vezetőedzője), és el nem vállalja a feladatot. A legesélyesebb jelölt pedig a kellő szakmai tapasztalattal rendelkező 54 éves Blanc, a katalánok egykori védője. A játékosként világ- és Európa-bajnok francia az 1996/97-es idényben játszott a Barcelonában, 2007 óta edzősködik, bár 2016 óta nem ült kispadon, akkor a Paris Saint-Germaint irányította.