2024. április 19., péntek

„Felér egy mesterkurzussal”

Ismét díjazták Balatonfüreden Cseszák Zsombor fiatal óbecsei hegedűst, a Fokos zenekar tagját

2013-tól a balatonfüredi Anna-bál kísérő rendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei Prímásverseny is. Az idén elmaradt ugyan a bál, de a Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke által szervezett prímásversenyt ennek ellenére megtartották. A rendezvényen ebben az évben hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök vettek részt.

A július 21–22-én megtartott prímásverseny idei győztese Király Miklós, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház zenekarának prímása lett, második helyen Cseszák Zsombor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, az óbecsei Fokos zenekar tagjai végzett, a harmadik helyezést pedig Boda Gellért Junior Prima Díjas muzsikus, a Zagyva Banda prímása nyerte el. A nyertesekről a dr. Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta összetételű szakmai zsűri döntött.

Cseszák Zsombor negyedszer nevezett be a versenyre, és eddig minden alkalommal valamilyen díjjal tért haza. A jelenleg Magyarországon tartózkodó zenésszel telefonon beszélgettünk.

A versenyen kétévente váltakoznak a műfajok: az egyik évben klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök, a másik évben a hagyományos népzenét játszó zenészek versenyeznek. Az idén az autentikus népzene volt soron, és minden prímás két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot adott elő. Neked mi volt a repertoárodon?

– A kötelező versenyszámokban Szék, illetve Gömör népzenéjéből választhattunk egy-egy emblematikus prímás játéka alapján – ez újítás volt, mert eddig választani lehetett egy erdélyi és egy kis-magyarországi zene közül, most pedig mindkettő kötelező lett, viszont a szabadon választott produkció bármilyen Kárpát-medencei zene lehetett. Én kalotaszegi dallamokat választottam Varga Ferenc, becenevén Csipás Feri dallamaiból.

Ezúttal pénzjutalomban részesültél, máskor fellépési lehetőséget kaptál, illetve hegedűt nyertél. Számodra mi ennek a versenynek a legnagyobb értéke?

– Az egyik legnagyobb értéke ennek a versenynek az, hogy a zsűritagoknak és a résztvevőknek köszönhetően ez egy olyan szakmai találkozó, amely felér egy mesterkurzussal. A zsűritagok jól ismernek már bennünket, visszajelzést adnak nekünk a munkánkról, mi pedig igyekszünk megfogadni a tanácsaikat.

Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója vagy. Milyen terveid vannak?

– A harmadik évet végeztem az egyetemen, és még három év van hátra a tanulmányaimból, az utolsó év alatt gyakorlati tanítás is vár ránk. Én otthon szeretnék majd boldogulni: a vágyam az,