2024. április 23., kedd

Friss energiák és megújult stílus

A Sin Seekas zenekarral legutóbb a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ színpadán találkozhattunk. Pontosabban fogalmazva, a legutóbb ott láthattuk zenélni az együttest, hiszen a koronavírus-járvány miatt a csütörtök estére tervezett koncertjüket csak felvételről láthatjuk. A Sóti Juli (ének), Pintér Tamás (gitár, ének), Dienes Tamás (dob), Pósa Fanni (kürt) összetételű zenekar nemrég Nemes Lajos Győzővel (trombita) és Szűcs Dáviddal (basszusgitár) egészült ki. A VM4K-ban rögzített koncerten a régi Sin Seekas dalok mellett újakat is hallhatunk. Sóti Juli énekesnőt kérdeztük az elmúlt időszakról, az online koncertről és az elmaradt nyári fellépésekről.

Újult erővel, új tagokkal vágtatok volna neki ennek a nyárnak, de a vírus közbeszólt. Milyen fellépésekre, fesztiválokra kaptatok meghívást?

– A zenekaron belül tagcsere történt. Úgy alakult, hogy Fanni, a zenekar tagja a határzár miatt nem tudott hazajönni, így egy öttagú felállást láthat majd a közönség. Egy új basszusgitáros és egy új trombitás került a csapatba. Nemes Lajos Győző az új trombitásunk és Szűcs Dávid az új basszusgitárosunk. Most léptünk színpadra először ebben a felállásban. Sajnos a nyáron minden koncertet, fesztivált lemondtak. Úgy alakult, hogy ez az egyetlenegy online koncertünk lesz megtartva. Meghívást kaptunk egy fesztiválra, de a szervezők úgy döntöttek, hogy másik időpontban tartják meg. Ebben az időszakban nem tudtunk koncertezni, hanem csak próbálni, így össze tudtuk hozni a csapatot. Ez most egy jó kis összeállítás. Semmi sem történik hiába és véletlenül, hiszen mindig úgy alakulnak a dolgok a zenészismerettségeknek és a zenészismerősök zenekari bejövetelének köszönhetően, hogy a végén minden harmóniába kerül.

A koncerten a régi kedvencek mellett az új dalok is felcsendülnek majd. Feldolgozásokat is fogtok játszani?

– Feldolgozásokat nem játszunk, csak saját dalokat. Decemberben nyertünk egy versenyt, és megnyertem a legjobb női rapper kategóriát a Sin Seekas által. A Bélyeg (Eci, peci) című dalunk elvitte a zenekart egy kicsit zúzósabb, torzított gitáros verzióba. Mivel most nem tudtuk átlépni a határt, és nem tudtuk elmenni játszani a Reggae Campra, a Művészetek Völgyébe és a Fishing On Orfűre, így átléptük a saját határainkat, és olyan zenei stílusokba is belekóstolunk, ami nem megszokott a Sin Seekastól. Próbáltuk egy kicsit kizökkenteni magunkat, és reméljük, hogy a közönséget is sikerül egy kicsit kizökkenteni. Nagyon szerethetőek a dalok. Legújabban magyar nyelven születnek a szerzemények, és sokszor rappelek is bennünk. Sokszor olyan témákat feszegetünk, amelyek nem biztos, hogy a legpozitívabbak az életünkben. A Pánik a levesben a pánikbetegségről szól, amely manapság sok embert érint. A másik ilyen dalunk a Ragad a múlt, amely arról szól, hogy sokszor nem engedjük el a múltbeli eseményeket. Ezek a témák sokakat érintenek, mégsem szoktunk róluk olyan részletesen beszélni.

Az elmúlt időszakban az egyik legkedveltebb dalotok a Víz, kaja, levegő című volt, amelyet a Ladánybene 27 zenekar énekesével vettetek fel. Hogyan jött létre ez az együttműködés?

– A Ladánybene 27 zenekarral és az általuk szervezett fesztivállal, a Reggae Camppal nagyon erős a kapcsolatunk, és jó barátságot ápolunk velük. A Hangfoglaló programban a Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 zenekar gitárosa volt a mentorunk. Az évek során a két zenekar közel került egymáshoz. Amikor megszületett a Víz, kaja, levegő Pintér Tamás tollából, adta magát, hogy miért ne hívnánk meg László M. Miksát egy versszak eléneklésére. A Reggae Campen is fellépünk egymás után vagy előzenekarként, akkor miért ne kötnénk össze az egészet egy jó kis dallal. Sok olyan közös élményünk volt, amely megindokolja ezt a dalt. Az idén előzenekarként turnéztunk volna velük, csak a járvány miatt ez a következő évre tolódott. Reméljük, hogy a jövőben sor kerül rá.