2024. április 25., csütörtök

Fokozottabban lép fel a gyermekek szexuális zaklatása ellen az Európai Bizottság

A drogok és az illegális lőfegyverek elleni küzdelmet is szorgalmazzák

Az Európai Bizottság fokozottabb fellépést jelentett be pénteken a gyermekek szexuális zaklatása, a drog- és az illegális lőfegyver-kereskedelem és -használat elleni küzdelemben.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A gyermekkel szembeni szexuális visszaélések elleni kezdeményezés célja, hogy Brüsszel egy uniós adatközpontot, megelőzési hálózatokat és erős jogi keretet hozzon létre, amely magában foglalja a kiskorúak szexuális zaklatása és kizsákmányolása elleni meglévő uniós jogszabályok teljes körét, és segíti azok végrehajtását.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Európában - uniós becslések szerint - ötből egy gyermek erőszaknak esik áldozatul. Közölte, hogy az elmúlt 9 évben több mint 700 ezer bejelentés érkezett gyermekkel szemben elkövetett online szexuális zaklatásról. Hozzátette: a koronavírus-járvány alatt a helyzet tovább rosszabbodott. Felhívta a figyelmet, hogy a kiskorúakra vadászó pedofilok egyre kifinomultabb módszereket használnak áldozataik becserkészésére.

A kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos fellépésről a biztos úgy nyilatkozott, hogy fokozott intézkedésekre azért van szükség, mivel Európa már nemcsak a fogyasztó, hanem a drogtermelő, -exportáló kategóriába is beletartozik. A tiltott kábítószerek piacának becsült kereskedelmi értéke évente 30 milliárd euró csak Európában - tette hozzá.

A bizottság által javasolt biztonsági intézkedések a kábítószerek tiltott kereskedelmének minden szempontjára összpontosítanak, a szervezett bűnözői csoportoktól a külső határok kezeléséig, a tiltott forgalmazásig és az előállításig. Emellett fokozott figyelmet fordítanak a megelőzésre és a drogproblémák társadalmi szempontjaira is.

A bizottság továbbá uniós szintű intézkedéseket vázolt fel, amelyek a jogalkotáson, az operatív tevékenységeken, a képzésen és az uniós finanszírozáson keresztül kezelik a lőfegyverek illegális használatában rejlő kockázatokat.

A pénteken bemutatott intézkedések részei az Európai Unió biztonsági stratégiájának, amely meghatározza az Európai Uniót érintő terrorista és biztonsági fenyegetések hatékony uniós kezeléséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket.