2024. április 25., csütörtök

A bolgár parlament jóváhagyta a kormányátalakítást

A bolgár parlament pénteken jóváhagyta az előző nap bejelentett kormányátalakítást, öt miniszter távozását és utódaik kinevezését.

A 240 tagú törvényhozás jelen lévő tagjai közül 116-an támogatták és 89-en ellenezték az átalakítást. Az elfogadott változások értelmében a belügyi tárcát Hriszto Terzijszki veszi át Mladen Marinovtól, a pénzügyit Kiril Ananiev Vladiszlav Goranovtól, a gazdaságit Licsezar Boriszov Emil Karanikolovtól, az egészségügyit Kosztadin Angelov Kiril Ananievtől, az idegenforgalmi tárca pedig Marijana Nikolova miniszterelnök-helyettes hatáskörébe kerül.

A kormányátalakítást Bojko Boriszov miniszterelnök jelentette be csütörtökön a koalíciós tanács ülése után. A kormányfő a parlamenti szavazáson nem volt jelen. A minisztercserékre a már két hete zajló kormányellenes tüntetések nyomán került sor. A tiltakozók a kormány és a főügyész lemondását követelik.

A tüntetések csütörtök este is folytatódtak. Rumen Radev baloldali elnök ismételten csatlakozott követeléseikhez. "Az egész kormány és a főállamügyész lemondása a tisztességes választások első, nélkülözhetetlen feltétele" - jelentette ki. Szükség van egy új parlamentre, mert a kormány "süket az emberek követeléseire" - fűzte hozzá.

A tüntetők szotyolával és bonbonnal dobálták a kormány székházát, amivel annak a véleményüknek akartak gúnyosan kifejezést adni, hogy nem elégszenek meg egy "kozmetikai átalakítással" a kormány egészének lemondása helyett. Ezenkívül lezárták a bolgár főváros főbb útvonalait és kereszteződéseit. Bejelentették továbbá, hogy fokozzák a nyomást a kormányra, és jövő szerdára országos tiltakozó akciót hirdettek. Új követelésként fogalmazták meg az elektronikus szavazás bevezetését és egy alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, amely új alaptörvényt fogadna el.

Tüntetések voltak Szófián kívül más bolgár városokban is, köztük Várnában, Plovdivban és Jambolban.

Bulgáriában 2021 márciusában kellene tartani a törvény szerint a következő parlamenti választásokat.