2024. április 25., csütörtök

Termékeny és konstruktív megbeszélés

Miroslav Lajčák elégedett a Belgrád–Pristina párbeszéd menetével

Miroslav Lajčák, a Belgrád–Pristina párbeszéd uniós „moderátora” pénteken elégedettségének adott hangot, annak kapcsán, hogy Brüsszelben a tárgyalófelek szakmai szinten álltak hozzá a napirenden szerepelt eltűnt és elüldözött személyek témájához.

Miroslav Lajcák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott (Fotó: Beta/AP)

Miroslav Lajcák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott (Fotó: Beta/AP)

A felújított párbeszéd első körében szakértői szinten folyt. A szerb küldöttség kérte az egykori Koszovói Felszabadító Hadsereg (UÇK) bűntetteinek elítélését, emlékeztetve arra, hogy még senkit sem vontak felelősségre a Lipljan melletti Staro Gracko faluban elkövetett bűncselekményekért, illetve a koszovói szerbekkel szemben elkövetett más terrortámadásokért sem.

Marko Đurić, a belgrádi küldöttség vezetője pénteki sajtónyilatkozata szerint delegációjuk kétnapos brüsszeli találkozójuk során számos fontos érvet felsorakoztattak, amelyek az eltűnt szerb lakosság sorsát érintik, másrészt az elüldözöttek visszatelepítését. Pénteken az EU-képviselőkkel a régióban az elkövetkező 7 évben várható 12 millió eurós beruházásról folyt megbeszélés. Ezen pristinai küldöttség nem vett részt.

Skënder Hyseni, a pristinai küldöttség vezetője a csütörtök esti találkozót követően kijelentette, a párbeszéd ezen fázisa politikai folyamat, ami a Koszovó és Szerbia viszonyának normális mederbe való terelésének utolsó fázisa, és amelynek végeredménye egy nemzetközi jogértelemben vett kötelező érvényű megállapodás lenne.

Hashim Thaçi, Koszovó elnöke pénteken az újságíróknak elmondta, Washington párbeszédbe való bekapcsolása nélkül nem kerülhet sor a kölcsönös elismerésre, ami szerinte egyedüli elfogadható végeredménye lehet ennek a párbeszédnek. Szerinte Pristinának csak politikai kérdéseket kell megvitatnia, nincs szükség arra, hogy technikai útra tereljék a tárgyalásokat.