2024. március 19., kedd

Fokozott figyelem az alsós diákokra

A kombinált oktatási modellel kezdődhet az iskola szeptemberben

Az oktatásügyi minisztérium intenzíven dolgozik a szeptemberi iskolakezdésre vonatkozó modellek előkészítésén – nyilatkozta Mladen Šarcević. Valószínűleg a felsősök és a középiskolások két hetet az iskolapadban fognak tölteni, két hetet pedig online fogják követni az oktatást. Az alsósoknál az egyik lehetőség az, hogy végig bejárnak az iskolába. A másik modell szerint három hétig tantermi oktatáson vesznek részt, egy hetet pedig távoktatásban.

– Minden iskolának más a kapacitása, így nem lehet mindenhol ugyanazt a modellt alkalmazni. Az alsós diákok nem maradhatnak otthon egyedül, ezért azon dolgozunk, hogy minél több tanítási órát az iskolában töltsenek – mondta a tárcavezető a Kurirnak. Mint hozzátette, némelyik iskolában oly módon is meg tudják szervezni az oktatást, hogy a diákok végig az iskolában legyenek. A járványügyi intézkedések betartása mellett arra is ügyelniük kell az intézményeknek, hogy négy négyzetméternyi területen egy tanuló tartózkodjon. Azokban az iskolákban, ahol két váltásban folyik az oktatás, az alsósok három hétig fognak iskolába járni, a negyedik héten pedig távoktatásban fognak részt venni. Minden iskolában fel fogják mérni a tanulók számát és az intézmény kapacitását, és igyekeznek kialakítani a legmegfelelőbb modellt. Figyelembe veszik majd azt is, hogy hány szülő maradhat otthon abban az esetben, ha ismét bevezetik a rendkívüli állapotot.

A miniszter szerint a felsősök és a középiskolások esetében ezt könnyebben meg lehet oldani.

– A középiskolások csoportokra bontva, felváltva, kéthetente járhatnak iskolába. Például tizenöt napig járnak az elsősök és a másodikosok, majd a harmadikosok és a negyedikesek. A tanulók távoktatás keretében hallgatnák az előadásokat. Az iskolában tartanák a gyakorlati órákat és ott tudnának felelni is – emelte ki Mladen Šarcević.

Az iskolai maszkviseléssel kapcsolatban leszögezte, hogy abban az esetben kell a diákoknak maszkot hordaniuk az oktatási intézményekben, ha a szakemberek is ezt javasolják.