2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Aggodalom a nem létező vakcina körül

Vajdaságban Újvidéken, Nagykikindán, Zomborban és Szabadkán a legösszetettebb a helyzet

A pénteki hivatalos adatok értelmében 24 óra leforgása alatt 10.634 koronavírus-tesztet végeztek el az országban, ebből 409 eredménye volt pozitív (3,8 százalék). Lélegeztetőgépen 167 személy van. Egy nap alatt 10 személy hunyt el a szövődmények következtében, ezzel 518-ra növekedett az elhunytak száma.

Zoran Gojković elmondása szerint tartományi szinten az összes sürgősségi esetet ellátják, továbbá elvégzik a sürgősnek minősülő műtéteket (Fotó: Beta)

Zoran Gojković elmondása szerint tartományi szinten az összes sürgősségi esetet ellátják, továbbá elvégzik a sürgősnek minősülő műtéteket (Fotó: Beta)

Vajdaságban kedvezőtlen a járványügyi helyzet, értékelte Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, majd elmondta, hogy az elmúlt héten 723 fertőzöttet azonosítottak a tartományban, ebből 347 páciens újvidéki illetékességű. A tartományi titkár szavai szerint Újvidék mellett Rumán, Nagykikindán, Zomborban, Szabadkán, Mitrovicán és Verbászon a legösszetettebb a helyzet. Mint hozzátette, sikerült megakadályozni a vírus robbanásszerű terjedését, valamint sikerült elérni, hogy többen hagyják el egy nap alatt gyógyultan a vajdasági kórházakat, mint amennyi pácienst azokban 24 óra leforgása alatt elhelyeznek. A jövőbeni cél az, hogy csökkenjen az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, hangsúlyozta Gojković, valamint kiemelte: mindenkinek érdeke, hogy a kórházak visszaálljanak a koronavírus előtti üzemmódba és minden páciens megkapja a számára szükséges ellátást. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy jelenleg az összes sürgősségi esetet ellátják, továbbá elvégzik a sürgősnek minősülő műtéteket – elsősorban a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek tekintetében. Az országban szinte egyetlen olyan kórház sincsen, amelynek ne lenne COVID-részlege, valamint vannak olyan intézmények, amelyek kizárólag COVID-kórházként működnek – emelte ki Zoran Gojković.

Országos szinten Kragujevacon, Kraljevón, Valjevón, Vrnjačka Banján a legsúlyosabb a járványügyi helyzet.

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón az a kérdés is felmerült, hogy a szülők kérésére a kiskorúakat továbbra is térítésmentesen tesztelik-e. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta, hogy a gyermekek számára már nem ingyenes sem a PCR-teszt, sem a szerológiai vizsgálat. A PCR-teszt azok számára ingyenes, akiknek tekintetében az orvos szerint fennáll a fertőzés gyanúja, valamint azok számára, akiket a későbbiekben ellenőriznek a vírus jelenlétére, derült ki a folytatásban.

A COVID-adatbázis kapcsán a Batut igazgatója elismerte: egyáltalán nem biztos, hogy az tökéletes. Ezt követően kilátásba helyezte az adatbázisban szereplő adatok revízióját, elsősorban az összes fertőzött és elhunyt tekintetében, majd ígéretet tett arra, hogy hamarosan ismét rendelkezésre állnak a körzetek, a helyi önkormányzatok és a települések járványügyi mutatói.

Verica Jovanović az egyelőre nem létező védőoldásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy Szerbia az első országok között lesz, amelyek megvásárolhatják a vakcinát. Abban is bízik, hogy egy napon a vakcina a társadalom minél több kategóriája számára ingyenes lesz.

A jövőbeni, védőoldással történő immunizáció témájához hozzászólva Zoran Gojković arra kérte az újságírókat, továbbá az egészségügyi dolgozókat, hogy járuljanak hozzá az azzal kapcsolatos össztársadalmi ellenállásnak a felszámolásához.

Az újságírók arra is kíváncsiak voltak, hogy Szerbia miért nem köti legalább negatív koronavírus-teszthez a külföldiek beutazását, hiszen a legtöbb országban még beutazási korlátozások vannak hatályban. Erre azt a választ kapták, hogy az illetékesek figyelemmel kísérik az országba beutazó külföldi állampolgárok egészségi állapotát.

EGYENESEDIK A GÖRBE

Belgrádban elkezdett kiegyenesedni a járványügyi görbe és csökkenni az újonnan azonosított fertőzöttek száma, értékelte korábban Predrag Kon epidemiológus, majd arra figyelmeztetett, hogy a járványügyi intézkedéseket továbbra is be kell tartani. Az, hogy a helyzet elkezdett stabilizálódni, nem jelenti azt, hogy azt megfelelőnek lehetne minősíteni, tette hozzá a válságstáb tagja, aki szerint a járvány belátható időn belül biztosan nem ér véget.

– Hosszú távon lehetetlen felbecsülni, hogy a járványügyi helyzet mikor válik jobbá. Legfeljebb egy hétre előre lehet prognozálni. A következő három hétben valószínűleg lefelé kezd ívelni a járványügyi görbe, majd egy ideig biztosan ugyanazon a szinten marad. Azt, hogy a járvány megszűnik-e, nem tudhatjuk. Az eddigi feltételezések szerint ősszel, vagy télen biztosan ismét fellángol – magyarázta Predrag Kon.

A maszk esetenként napellenzőként is jó szolgálatot tesz (Fotó: Beta)

A maszk esetenként napellenzőként is jó szolgálatot tesz (Fotó: Beta)

A szakértő szerint a védőoltás mindenképpen hozzájárulna a járvány megfékezéséhez, ám már most hatalmas az azzal szembeni ellenállás. Nem észszerű előre kampányolni a védőoltás ellen, amikor az még el sem készült és amikor elkészül, akkor arra is várni kell, hogy elegendő mennyiségben álljon rendelkezésre, érvelt a szakértő, rámutatva: a szabályozás egyértelmű, csak a bizonyítottan biztonságos védőoldás alkalmazható.

EZEK IS VUČIĆOT TÁMADJÁK

Pénteken délután 2012 orvos aláírása szerepelt az Összefogással a COVID ellen elnevezésű kezdeményezés alapjául szolgáló, a kormányhoz és az egészségügyi válságstábhoz intézett nyílt levélben. A kedden közzétett nyílt levélben az orvosok egyebek mellett a válságstáb feloszlatását és új tagokkal való megalakítását, továbbá a járványügyi mutatókkal kapcsolatos vélt manipulációk kivizsgálását, valamint a hiteles mutatók közzétételét és a visszaélésekkel összefüggésbe hozható személyek felelősségre vonását követelik.

Ezzel a kezdeményezést lassan a szerbiai orvosok 10 százaléka támogatja. Darija Kisić Tepavčević, a válságstáb tagja korábban két érvre támaszkodva kérdőjelezte meg a kezdeményezés létjogosultságát: „az aláírók között nincsen epidemiológus és azt csupán 350 orvos írta alá, noha Szerbiában nagyjából 33 ezer orvost tartanak nyilván”. 

A kezdeményezést 500 tanügyes és 108 ügyvéd is támogatta, azzal, hogy pénteken folyamatosan növekedett a számuk. Az ügyvédek számára kialakított honlapon a jogászok nemcsak támogatásukról biztosítják az egészségügyi dolgozókat és csatlakoznak követeléseikhez, hanem mélységesen elítélik az aláírásukat adó orvosok ellen megtorlás céljával indított hadjáratot. A tanügyben dolgozók számára kialakított honlapon pedig a következőket emelik ki: „Támogatjuk követeléseikben az orvosokat, továbbá elítéljük a hónapok óta a mindannyiunk életéért küzdő orvosok ellen indított lejárató kampányt. Nekünk, akiknek az a hivatása, hogy a jövő generációt oktatva járuljunk hozzá az ország jövőjének az alakításához, kötelességünk felemelni hangunkat és részt venni az igazságért és a szabadságért folytatott küzdelemben.”

Korábban több mint 300 művész is támogatta a kezdeményezést.

Ana Brnabić miniszterelnök a Pink Tv-ben vendégeskedve egyebek mellett az említett kezdeményezésre is kitért, először köszönetet mondott az orvosoknak, amiért nyílt levelükben a polgárokhoz is kérést intéznek, a járványügyi intézkedések betartására buzdítva őket, majd kifejtette: „A levél nem a válságstáb orvos tagjai ellen intéz támadást, hanem Vučić és mi, többiek ellen.”

Szerbia demokratikus ország, ahol mindenki megoszthatja álláspontját a közvéleménnyel, értékelte a napi helyzetelemző sajtótájékoztatón Zoran Gojković, hozzátéve, hogy az aláírók között olyanok is vannak, akik közvetlenül részt vesznek a járványellenes küzdelemben. A válságstáb és az államvezetés figyelembe veszi az építő jellegű észrevételeket, emelte ki a titkár, majd egységre és szolidaritásra szólított fel mindenkit, elsősorban az egészségügyi dolgozókat.