2024. április 20., szombat

Hamis platformoktól 70 millió dollárig

Az FBI közreműködésével országszerte házkutatásokat és letartóztatásokat végeznek

Szerbia-szerte 16 településen tartottak házkutatást, 11 személyt pedig letartóztattak. Az akciót az illetékes szerbiai igazságügyi szervek és az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) együttműködésében szervezték. A szervezett bűnözés elleni ügyészség közleménye szerint az a 2011 óta működő szervezett bűnözői csoport után kutattak, amely az elmúlt időszakban legalább 16 hamis beruházási platformot hozott létre, és ez által több mint 70 millió dollár jogtalan anyagi haszonra tett szert.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

A csoport világszerte verbuvált befektetőket, beleértve Texas amerikai szövetségi államot is. Az emberek nem létező ügyletekbe fektették a pénzüket, a csoport tagjai ugyanis hamis kereskedelmi tranzakciókat végeztek, és hamis bizonylatokat állítottak ki a felvett és átutalt pénzekről. A szervezetten dolgozó csoporttagok álnéven működtek, hamis titulusokat használtak, és e-mailen vagy videó-konferenciákon utasították a beruházókat, hogy pénzüket olyan nemzetközi bankszámlákra utalják, amelyek a csoport szervezőjéhez köthetőek. Időről-időre a csoport tagjai felszámolták a hamis beruházási platformokat, majd újakat nyitottak a már bejáródott munkamódszerrel - vázolta az ügyészség a bűnözői csoport elleni vádemelési eljárás lényegét.

A letartóztatottak között vannak szerbiai, montenegrói, ausztráliai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is, akiket az Egyesült Államok illetékes szerveivel való nemzetközi együttműködés keretében fognak kihallgatni.