2024. április 20., szombat
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Palicsi szállások uzsora áron

Palics a szabadkaiak és környékbeliek egyik közkedvelt nyári kirándulóhelye. Emellett sok turista is felkeresi a települést az év ezen időszakában. A messziről jött vendégek, ha több napig maradnak, szállodákban vagy kiadó lakásokban hajtják álomra fejüket. Sajnos az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradnak a külföldi turisták, így a szállodaszobák és lakások egy része is üresen marad. 1922 nyarán is vendégek nélkül maradtak a kiadásra váró lakások, de akkor nem az elmaradó turisták vagy valamilyen járvány miatt, hanem a csillagos égik felszökő árak miatt.

A Bácsmegyei Napló 1922. június 21-ei számának A palicsi lakáskérdés megoldása című írása számolt be részletesen a település az évi idegenforgalmi helyzetéről.

„A palicsi lakásviszonyok az idén elég különösen alakulnak. A villatulajdonosok olyan tulzott követelésekkel állottak elő, hogy a máskor nyaralók részére kiadott lakások nagy része idén üresen maradt. Ma már féláron kinálják a gazdátlanul maradt lakásokat, de még ez az összeg is tetemesebben magasabb az elfogadható áraknál és igy még most sem igen akad bérlő. A suboticaiak közül sokan távol [m]aradtak az idén Palicstól és most azok, akik mégis ki akarnak menni lakni, azt várják, hogy még lényeges áresések lesznek” – írta a szabadkai napilap.

A magas lakásárak miatt a Palicsra látogató turisták a drága villák helyett inkább szállodákban kerestek maguknak szállást. A szállodák viszont nem tudtak megbirkózni a hirtelen megnövekedett kereslettel.

„A fürdőigazgatóság ezzel szemben már alig tud több vendéget elhelyezni a rendelkezésre álló szállodákban. A fürdővendégek ugyan idén elsősorban a szállodákat keresték fel, amelyek amellett, hogy kényelmesek, még olcsóbbak is, mint a villák. Csak a butorzatlan szállodává átalakított földmivesiskola nincs még tele. Vidékről azonban még egyre érkeznek érdeklődések a fürdőigazgatósághoz lakások iránt, főképp olyan családok részéről, akik az iskolai szünet megkezdtével jöhetnek csak Palicsra nyaralni. Miután a szállodákban már alig van hely és ide gyermekes családokat ugyis nehéz elhelyezni a fürdőigazgatóság most felszólítja a villatulajdonosokat, hogy a még üresen maradt kiadó lakásokat az árigény megjelölésével jelentsék be, hogy a vidéki érdeklődők részére a fürdőigazgatóság így lakásokat közvetíthessen” – olvasható a Bácsmegyei Naplóban.

De miért voltak olyan drágák a palicsi lakások? A Bácsmegyei Napló írása erre a kérdésre is megadja a választ. Az árakat az orosz menekültek hajtották fel. Egy korábbi tárcánkban már írtunk arról, hogy Oroszországot tömegek hagyták el, miután a Lenin vezette bolsevikok győzelmet arattak a polgárháborúban. A menekültek egy része az új délszláv államban lelt menedékre, voltak, akik éppen Palicson. Közülük a vagyonos arisztokraták és magas rangú katonatisztek nagy összegeket is hajlandóak voltak fizetni egy lakásért. Persze nem minden orosz menekült volt vagyonos. Közülük soknak nem tellett arra, hogy fizessenek azért, hogy tető kerüljön a fejük fölé. Számukra a hatóságok foglaltak le üresen álló lakásokat. Ez viszont egy csapdahelyzetet teremtett a palicsi villatulajdonosok számára.

„A palicsi lakásárak megdrágulásához lényegesen hozzájárultak az orosz menekültek. Akik tömegesen laknak Palicson, egyesek rekvirált lakásokban, a tehetősebbek viszont nem sajnálták a legdrágább árat sem, hogy nyaralhassanak. A lakásrekvirálások különben tovább folynak most is mert a város mindeddig nem tudta elérni azt, hogy Palicsnak fürdő-jellegét respektálják és elvi döntéssel megszüntessék a további rekvirálásokat. Illetékes helyen már kilátásba helyezték, hogy Palicsot rövidesen mentesíteni fogják a hatósági lakás-igénybevételtől. A jelenlegi üresen álló sok lakásra hivatkoznak azok, akik a rekvirálás föntarását kívánják. Hivatalos helyen azzal érvelnek, hogy ahol a fürdőszezon alatt ennyi fölösleges lakás akad, ott méltányos a nagy lakásínségben a rekvirálás. Megtörténhetik, hogy a palicsi villatulajdonosok nagyon rá fognak fizetni arra, hogy uzsora árakat követeltek villájukért” – vázolta a helyzetet a Bácsmegyei Napló.