2024. április 25., csütörtök

Egyedül nem megy

Óbecsén egy szerződött cég segítségével tartja karban a zöld területeket a Komunalac Közvállalat

Tizenhét millió dinár, azaz majdnem 145 ezer euró – ennyibe kerül az idén a fűkaszalás Óbecsén. Az összeg hétszerese annak, mint amit ezért a szolgáltatásért 2018-ban fizetett a Komunalac Közvállalat, amikor először keresett közbeszerzési eljárással külső vállalkozót erre a feladatra. Habár a gondozandó terület nagysága azóta nem változott, a kaszálások gyakorisága igen – Željko Plavšić igazgató ezzel magyarázza azt, miért is nőtt meg jelentős mértékben a közbeszerzés értéke. A fűkaszálást is magába foglaló kertészeti szolgáltatásért 2018-ban 2,4 millió dinárt fizetett a közvállalat, egy évre rá – két alkalommal kiírt pályázaton – először 7, majd újabb 5 millió dinárt költött el ugyanerre a célra.

A Komunalac munkásai nem győzik a kaszálást, de a külső szolgáltató nagyon sok pénzért dolgozik (Fehér Rózsa felvétele)

A Komunalac munkásai nem győzik a kaszálást, de a külső szolgáltató nagyon sok pénzért dolgozik (Fehér Rózsa felvétele)

A Komunalac 600 ezer négyzetméter területen köteles nyírni vagy lenyíratni a füvet, de ebben nem szerepelnek az ugyancsak rájuk bízott temetők, amelyek karbantartásával egyáltalán nincsenek megelégedve a lakosok. Plavšić szerint a gondot az okozza, hogy évente több mint 400 temetést bonyolítanak le a vállalat temetkezési munkásai, emellett nemigen jut idejük a temetők gondozására is. Ezért került át ez a feladat is a vállalat kertészetéhez.

2018 előtt a Komunalac még képes volt maga gondoskodni a zöld területek karbantartásáról, de miután 2018-tól nagyobb területet bíztak rá és többet is kellett kaszálni, ennek a feladatnak az elvégzésében immár harmadik éve az újvidéki Mašinac Egyetemista Szövetkezet is segíti a Komunalac munkásait.
– A vállalat ennek köszönhetően mostanában több időt tud fordítani a község csinosítására. Az a véleményem, hogy a község településeire vezető utaknak, a temetőknek, a parkoknak, a Tisza-partnak, a játszótereknek, a körforgalmaknak és a lakótelepek környékének rendezetten kell kinézniük – jelentette ki Plavšić.

A vállalat közbeszerzési pályázatán meglehetősen szigorú feltételek teljesítése esetén lehetett csak indulni, emiatt csak egyetlen jelentkező, a Mašinac vállalkozott erre. Az óbecsei szerződések teljesítése jól jövedelmez ennek az újvidéki szövetkezetnek, ugyanis a tavasszal egy másik megbízásnak köszönhetően mindössze néhány nap alatt elképesztő összegért, 2 millió dinárért (17 ezer euróért) metszette meg, illetve távolította a kiszáradt fákat az Erdőtelepítők Parkjában.