2024. április 16., kedd

A vadászoknak is hiányoznak a turisták

A vadállomány igen szépnek mondható Magyarkanizsa község területén

Az őzbakok lövésének időszaka a július közepe, amikor a legtöbb vadászturizmusban érintett erre fókuszál.

Magyarkanizsa községben is igen nagy hagyománya van a vadászatnak, sőt a vadászturizmusnak is, ugyanis máskor ebben az időszakban még Olaszországból is gyakran érkeztek turisták a községbe. A kialakult vírushelyzet miatt azonban értelemszerűen velük együtt a többi, más országból érkező vadász száma is igencsak megcsappant, aminek következtében szinte teljesen ellehetetlenedett ez az ágazat, a vadászok azonban így is bizakodóak. Annál is inkább, mert ami a legfontosabb, az az, hogy a vadállat-állomány most is igen szépnek mondható. A 37 ezer hektáros területen többféle vadat lehet kilőni, amire mindig akad is jelentkező, hiszen maga a vadászat külön sportágnak számít.

Dušan Ničiforović fővadász megkeresésünkre megerősítette, hogy Magyarkanizsa község napjainkban nagyon szép vadállománnyal rendelkezik.

– Nagyon sokféle vad található a környékünkön, az állományunkban található nyúl, fácán, fogoly, fürj és vadkacsa is. A nagyvadak közül legjelentősebb az őzállomány, és az utóbbi néhány évben megjelentek a vaddisznók is, amelyekből évente mintegy negyven darabot szoktunk elejteni. Most kellene, hogy sorra jöjjön a trófeás és a szelektív őzbakvadászat, ám a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében ezt sajnos ezúttal ki kellett hagynunk. Nem jöttek az olaszok, az osztrákok és a németek sem. Amikor minden rendben megy, 90 bakot és 200 őzsutát szoktunk kilőni. A nyúlállomány is jelentős mértékben megszaporodott az előző évekhez képest. Egyelőre vendégek híján a szelektív bakkilövésnél maradtunk, és így 26 bakot tudtunk kilőni, amelyek már nem maradhattak a területen – hangsúlyozta Dušan Ničiforović.

Faragó János, a Kapitány-réti Vadásztársaság elnöke annak ellenére is bizakodó, hogy valóban jelentős mértékben megcsappant a turisták száma.

– A vírushelyzet a mi munkánkra is rányomta a bélyegét, mint minden, a turizmusban érintettére. A bevételeink legnagyobb részét a külföldi turisták révén valósítjuk meg, amikor minden rendben megy, akkor az őzbak- és az apróvadvadászat a leglátogatottabb. Az őzbakok kilövése most a turisták számára elmarad, akik bár nagyon szeretnek ide járni, most sajnos nem tehetik ezt meg. Nehéz helyzetben van a vadásztársaság, habár azt is el kell mondani, hogy az egyik legjobb vadásztársaság vagyunk Szerbiában. Ez a helyzet azonban minket is nagymértékben érint, éppen ezért ha az elkövetkezendő időszakban az állam nem segít, akkor komoly bajban leszünk. Most, hogy a külföldi turisták nem jönnek, arra számítottunk, hogy talán a hazaiak jobban bevetik magukat, nagyobb érdeklődést mutatnak az itthoni vadászterületek iránt, ez azonban sajnos egyáltalán nem jellemző. Inkább a gyengébb minőségű, olcsóbb őz után érdeklődnek. Ha mi anyagilag nem erősödünk meg, akkor az jelentősen ki fog hatni az állományra is, hiszen az élelmezés sem egyszerű. Amikor az őzbakok golyóérettek, ki is kell lőni őket, a minőség megtartása miatt – magyarázta Faragó János.

Arról, hogy az őszi vadászat hogyan alakul, még korai beszélni. A vadászok évek óta a ciprusi nyúlvadászokkal voltak kapcsolatban, kérdés azonban, hogy idén ősszel kik és mit lőnek majd, mert hogy van mit, az egészen biztos!