2024. április 18., csütörtök
NBA

Ugrás az ismeretlenbe

Tegnap este közép-európai idő szerint 21 órától a Los Angeles Clippers és az Orlando Magic mérkőzésével újraindult a világ legerősebb kosárlabda-bajnoksága, az NBA. Igaz, még csak a felkészülési meccseknek vágtak neki a tengerentúli gárdák – a valódi szezon-újraindulást 30-ára ütemezték –, a legtöbb kosárlabda-rajongó már ezeket a rövidebb, 4×10 perces bemelegítő ütközeteket is úgy várta, mint egy parázs playoffütközetet. Az elitliga küzdelmeit az alapszakasz kb. 80 százaléka után, március 11-én, csapattól függően 63–67 meccsnél szakították félbe a rohamosan terjedő, a teljes egészségügyi rendszer összeomlásával fenyegető járvány miatt, amely az Egyesült Államokat a világátlagnál is keményebben sújtotta.

A hatalmas várakozást elsősorban ez a kivételesen hosszú, négy és fél hónapos szünet okozta; összehasonlításképp, átlagos esetben a június elején-közepén véget érő nagydöntő és a következő alapszakasz októberi rajtja között mintegy négy hónap telik el, de közben lezajlik a draft, ott a nyári liga, szeptembertől az előszezon… Aztán maga a lebonyolítás módja, valamint formátuma is izgalmakat rejthet magában, hiszen a járvány miatt sosem látott körülmények között fejeződik be az idei szezon.

A floridai Orlandóban berendezett Disney World szórakoztatókomplexum a helyszíne annak az NBA-buboréknak, amelyben immár két hete ott tartózkodnak a kosarasok, szakemberek, csapatsegítők, stábtagok, illetve felsorolhatatlan típusú egyéb szakértő, főleg persze orvosok és egészségügyi dolgozók. A buborék a világtól elszigetelten, számos egészségügyi szabály – rendszeres tesztelés stb. – betartásával „működik”, és a nagydöntővel bezárólag október közepéig ad otthont az NBA-nek. A terv nyilvánosságra hozatalakor több játékos is kritizálta azt, mondván, képtelenség hónapokig ilyen módon élni, edzeni és játszani, ám az élet felülírta ezeket a bírálatokat – úgyhogy most a bajnokság napi történéseit egyfajta bizarr emberkísérletként is figyelhetjük a sportszempontok mellett.

Maga a folytatás formátuma is kuriózum, a szervezők az igazságossági, méltányossági és gyakorlati szempontokat is figyelembe vették, amikor a rövidített, limitált létszámú csapattal folytatódó alapszakasz mellett döntöttek. Esélyt adtak a playoffban reménykedő, jelenleg kiesőhelyen álló gárdáknak, ugyanakkor a következő szezon rajtját sem tolták ki tarthatatlan időpontra az aktuális túlzott elnyújtásával. A 22, Orlandóba meghívott csapat egyenként 8 alapszakaszmeccset játszik még, mielőtt kiderül a 16 rájátszásba jutott csapat névsora.

Az öt szerb NBA-játékosból négyen is ott lesznek Orlandóban. A nyugaton abszolút utolsóként záró Golden State-et és fiatal tehetségét, Smailagićot nem láthatjuk, de játszani fog Nikola Jokić, aki a Denverrel meglepetést szeretne okozni, Boban Marjanović, aki a Dallasszal a rájátszásban is szinte biztosan pályára lép, illetve a Sacramento két nagytüzelője, Bogdan Bogdanović és Nemanja Bjelica – nekik már nagy hajrára lesz szükségük, ha a nyolc meccset meg akarják toldani továbbiakkal. A Joker esetében az is nagy kérdés, hogyan reagált szervezete a koronavírusra, hiszen a zombori csak néhány hete szabadult meg a kórokozótól. Nikola a minap úgy nyilatkozott, tökéletesen érzi magát, és bizalommal működik együtt az orvosokkal, akik naponta ellenőrzik őt és az egész Nuggetset (a csapat egyébként tegnap este lejátszotta első felkészülési meccsét a Washington ellen).

És ha már az egészségügyi szempontoknál tartunk: az újraindulás egyes kritikusainak legnagyobb félelme nem is a koronavírusra irányult, hanem a sérülésveszélyre. Sokan azt állították, igazi sérüléshullám veszi majd kezdetét Disney Worldben, ha újra pattogni kezd a labda, és ez ráadásul komoly kihatással lehet az egész bajnokságra is. Ezen a téren sajnos mindenki puszta szemlélője a helyzetnek, és nem tehetünk annál többet, mint hogy reméljük, megfelelően óvatos, fokozatos, ugyanakkor kellő színvonalú alapozó munkát végeztek el a kosarasok az otthoni magányos edzések, illetve a már a buborékban végzett csapatos tréningek során.

És hogy pusztán a bajnoki versengés szempontjából mire lehet számítani? A papírforma szerint keletről a parádés Giannis Antetokounmpo fémjelezte Milwaukee érkezik a nagydöntőbe, nyugatról pedig a két Los Angeles-i csapat egyike. Ezek viszont csak várakozások, találgatások, amelyeket a sors pillanatok alatt keresztülhúzhat. A biztos az lesz, amit a következő hetekben-hónapokban végignézünk majd.