2024. március 19., kedd

A Metaloplastikánál is bizonytalan a helyzet

A Vojvodina férficsapatához hasonlóan a šabaci Metaloplastika sem vesz részt az Európa-liga idei kiírásában. Slaviša Stojanović klubigazgató szerint a járvány okozta helyzet továbbra is bizonytalan, nehezen tudnak tervezni. „Július 21-én kezdtük volna a felkészülést, de a többiekhez hasonlóan mi is elhalasztottuk. Városunkban sajnos egyre kétségbeejtőbb a helyzet, az egyeztetések után 27-én rajtoltak volna a közös edzések, ám a jelenlegi szituációban már ennek lehetőségét is megkérdőjelezzük. Túl sok a fertőzött a településen, ennek kapcsán a közegészségügyi intézethez fordultunk némi iránymutatásért, megvárjuk, ők mit javasolnak. Egyáltalán nem vagyok optimista a járványhelyzettel kapcsolatban, félek, hogy ez a szezon befejeződik, még mielőtt valóban elkezdtük volna” – mondta Stojanović.

Az együttes komoly tervekkel készült az idényre, korábban több erősítést is igazoltak, ennek ellenére hiányos maradt az összeállítás, a potenciális jelöltekkel egyelőre felfüggesztették a tárgyalásokat. Szerbiának így egyetlen férfi képviselője lesz az európai porondon, a niši Železničar az Európa-kupa második selejtezőkörében kapcsolódik be a sorozatba. Az EHF július 28-án sorsolja a selejtezők párosítását. Női csapataink közül kettő, a Jagodina és niši Naisa vállalta a nemzetközi szereplést, előbbi az Európa kupa harmadik, utóbbi pedig második selejtezőkörében kezdi a megmérettetést.

A magyaroknak a BL-szereplőkön (a Veszprém, a Szeged, a Győr és a Ferencváros) kívül 7 együttesük indul a kontinentális sorozatokban. A férfiaknál a Európa-ligában a három magyar klub közül a Tatabánya főtáblás, a Gyöngyös az első, a Balatonfüred pedig a második selejtezőkörben kezd, míg a női Európa-ligában a Siófok kiemelt, a Fehérvár az első, míg a DVSC és a Vác a másodikban selejtezőkörben csatlakozik a sorozathoz.

Repülővel a döntőre

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a női BL négyes döntőjét törölte ugyan, ám kitart a sorozat férfifináléjának decemberi lebonyolítása mellett. Sajtóértesülések szerint a vezetők jelenleg is azon fáradoznak, hogy ne kelljen még egy eseményt törölni, ezért azt a megoldást találták ki, hogy a résztvevőknek szponzorok révén egy-egy repülőgépjáratot biztosítanak, hogy a lehető legnagyobb biztonságban érkezzenek meg a kölni helyszínre. A tervek szerint a csapatoknak csak annyiban kellene hozzájárulniuk a költségekhez, amennyit különben is elköltenének az utazásra.