2024. március 29., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

Az Akusztik

Fiatalok, lelkesek és a régi idők nagy zenéit keltik életre – Bemutatkozik a bácsfeketehegyi Akusztik együttes

Bácsfeketehegyen nagy hagyománya van a rockzene szeretetének, és mindig is volt pár fiatal, akik jókat zenéltek és bulikat szerveztek. Az elmúlt években ez az irány némileg alábbhagyott, a múlt évtől azonban ismét van egy középiskolásokból álló zenekar, amely rockot játszik. Az Akusztik együttesről van szó, amely bármilyen meglepő is, de acapella kórusnak indult. Az egész úgy kezdődött, hogy a bácsfeketehegyi művelődési egyesület új szakcsoportokat hozott létre, mondta el Faragó Papp Boglárka, eredetileg kórusvezető, de immáron az együttes felkészítője.

Bede Anett (Lakatos János felvétele)

Bede Anett (Lakatos János felvétele)

– Egy évvel ezelőtt Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Művelődési Egyesület elnöke azzal keresett meg, hogy elvállalnám-e egy új szakcsoport vezetését. Ötödiktől nyolcadik osztályos gyerekekkel kellett foglalkoznom, és augusztusban megkezdtük a munkát. Megkértem Bede Anettet és Török Emesét, hogy legyenek kisegítőim, mert tudom, hogy mindketten jól énekelnek, és az acapella éneklés nem egyszerű dolog. Közben az történt, hogy a kisgyerekek kirepültek a csoportból, ők ketten viszont megmaradtak. Ezt követően jött Bede Noémi, és a három lánnyal megkezdtük a munkát. Nem ment könnyen, mert kerestük, hogy melyik irányba lépjünk tovább. Maradjunk az acapellánál, csináljunk valami újat? A karácsonyi műsorra sikerült két számot elkészítenünk, és akkor már beraktuk a gitárt. Ezt követően megkértem Noémit, hogy ha már van gitár, akkor ő játsszon zongorán, és így már két hangszerre támaszkodhattunk. Kerekes Zalán úgy került be az együttesbe, hogy a művelődési egyesület szervezésében megtartott karaoke bulin meghallottam, ahogy énekel, és rögtön tudtam, hogy ő is kell a csapatba – mondta el Boglárka.

A sors kifürkészhetetlenségének köszönhetően a tavaly még acapella kórusnak induló szakcsoport júniusban már rockballadákat játszó együttesként tartotta meg bemutatkozó koncertjét. Ami nem is nagy gond, mert ennek a metamorfózisnak köszönhetően egy remek és hangulatos produkciót láthatott a közönség. Boglárkától azt kérdeztem, hogy hogyan zajlott a felkészülés, hogyan néz ki a közös munka.

Török Emese (Lakatos János felvétele)

Török Emese (Lakatos János felvétele)

– Anett gitározik, Noémi zongorázik, Zalán pedig elmondta, hogy szeret dobolni. Emesének még nincs hangszer a kezében, de szeretnénk, hogy hamarosan ő is játsszon valamin. Elképzelhető, hogy lesz egy ukulelénk. A bemutatkozó koncertre 11 számot készítettünk el, ebből 4 szólószám volt. A válogatás úgy nézett ki, hogy én nagyon sok zenét viszek a próbára, és közösen megbeszéljük, hogy azok közül melyikkel foglalkozzunk. Fontos, hogy mindenki megtalálja azt a számot, amelyben jól érzi magát. Szeretném, hogy ők vigyék ezt az együttest, én csak igyekszem egyengetni az útjukat – mondta el Boglárka, majd arról is szólt, hogy az együttes jövőjével kapcsolatban vannak tervek, de nyitottak mindenre. A bemutatkozó koncerten főként magyar számok hangzottak el, de a jövőben megpróbálnak kicsit az angol dalok felé fordulni.

Az együttessé vált acapella kórusba Anett jelentkezett elsőként. Eredetileg Bogi munkáját kellett volna segítenie a gyerekekkel, de a sors másként hozta. Anett a Tökéletes hang című film hatására jelentkezett a csoportba, mivel a filmben is acapellában énekelnek.

– Nagyon szeretek énekelni, és bárhol, ahol zene van, ott csak jó dolgok történhetnek. Ezért is jelentkeztem a csoportba. Bácsfeketehegyen idáig nem volt ehhez hasonló lehetőség, emellett annak az eshetősége is vonzott, hogy tanuljak valami újat – mondta Anett, aki gimnáziumba jár, de ez mellett a szabadkai általános zeneiskolában szóló éneket tanul, valamint zongorára is jár. A zenélésre nem szakmai szinten gondol, inkább hobbiként. Az is kiderült, hogy Anett volt az, aki beszervezte testvérét, Noémit az együttesbe.

Bede Noémi (Lakatos János felvétele)

Bede Noémi (Lakatos János felvétele)

Noémi töredelmesen bevallotta, hogy valóban testvére „nyaggatására” lépett be az Akusztikba, bár már az általános iskola másodikosaként elkezdett zongorát tanulni és szolfézsre is járt. A művelődési egyesület versmondó csoportján belül időnként énekkel szerepelt, de azelőtt komolyabban nem foglalkozott énekléssel.

– Tetszett az alapötlet, hogy létrejöjjön egy fiatalokból álló zenekar, ezért belevágtam. Az együttesből mindannyian szeretjük a régebbi slágereket, így a repertoár is adott volt. Hosszú távon a zene hobbi marad, mert gyógypedagógiára fogok járni – mondta el Noémi.

Nem így tekint a zenével való kapcsolatára Zalán, aki utolsóként került a csapathoz. Saját bevallása szerint meglepődött, amikor felvették.

– Szeretek zenélni, és amikor meghallottam, hogy Boglárka felvesz a csapatba, akkor nagyon megörültem, mert még nem volt alkalmam arra, hogy így közösen létrehozzunk valamit. Közgazdasági középiskolába járok, de gondolkoztam azon, hogy komolyabban is foglalkozzak zenéléssel. Szeretnék nagyobb közönség előtt fellépni, és vonz a művészi pálya – vallotta be az együttes egyetlen fiú tagja, majd azt is elmondta, hogy szívesebben hallgat régi rockzenét, mint mai slágereket. Zalán számára nagy élmény volt az első koncert, és nagy örömet okozott, hogy a közönség visszatapsolta őket.

Emese szintén az elejétől kezdve részt vett a kórus munkájában, majd az együttesében. Korábban népdalt énekelt, viszont a képzőművészet jobban vonzotta, mint a zene. Az éneklésre mindig is hobbiként tekintett.

Kerekes Zalán (Lakatos János felvétele)

Kerekes Zalán (Lakatos János felvétele)

– Amikor tavaly elindult a kórus, akkor nem gondoltuk, hogy odáig fog fejlődni, hogy létrejön az Akusztik csapata. Úgy érzem, hogy büszkék lehetünk magunkra, és arra, amit elértünk – jelentette ki Emese, majd azt is elárulta, hogy az általuk játszott zene az ő szívéhez is közel áll. Szereti a régi EDDA- és Republic-számokat, szólódalnak a koncertre pedig Rúzsa Magdi Április című számát választotta.

Emese azt is elmondta, hogy a koncert előtt nagyon lámpalázas volt, de amint elkezdtek zenélni, az izgalom elmúlt, és egy jó érzés kerítette hatalmába. Emese hosszú távon a képzőművészetet választotta, de a zene is mindenképpen ott marad az életében.