2024. április 20., szombat
ÉRDEKES HONLAPOK

A retrovasaktól Rick és Morty multiverzumáig

Nem tudom, hogy a kedves olvasó miképpen vélekedik, de környezettudatosság ide, környezetvédelem oda, de mai napig jobban kedvelem a múlt század hatvanas, hetvenes és nyolcvanas éveiben gyártott személygépkocsikat, mert azonkívül, hogy a mai napig, a manapság gyártott „egyen-autókkal” szemben tök menően néztek ki, s ezeknek a járgányoknak valahol még volt lelkük, nem voltak teletolva különböző elektronikus berendezésekkel, és ezekkel még volt, hogy a szó legszorosabb értelmében kaland volt közlekedni. Ez a már-már letűnt autós korszak előtt tiszteleg a retrovasak.hu (www.retrovasak.hu) portál, amelyen továbbra is gyönyörködhetünk ezekben a masinákban, ugyanakkor az oldal elkalauzol minket az oldtimer kedvelők éves találkozóira, s hasznos tanácsokkal is ellát minket, hogy amennyiben boldog retróvas- tulajdonosok vagyunk, miképpen is babusgassuk meseautónkat.

***

Egyáltalán nem könnyű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület asztali gépről és telefonról is elérhető memóriajátéka (www.mhorvath.nhely.hu/memorygame), mert az oldalon azonkívül, hogy a Magyarországon élő erdei állatokat, kétéltűeket, hüllőket, a madarakat és ezeknek a fiókáit kell összepárosítanunk, a mancsnyomokat is. Ugyanakkor nem babra megy a játék, hanem időre.

***

2017-ben Szép Magyar Könyv Díj elismerésben részesült a budapesti Kieselbach Galéria Pokoli aranykor című könyve, amely a '80-as évek magyar undergroundjának világát dolgozza fel Bp. Szabó György és Szőnyei Tamás enciklopédikus teljességű párhuzamos plakátgyűjteménye alapján. A legendás kultzenekarok és mára szinte teljesen elfeledett bandák plakátjai máig megőrizték a new wave zenei színtér szinte minden regiszterének vizuális lenyomatát: a Pokoli aranykor című album több mint ezer plakát mellett tanulmányokkal, fényképekkel, visszaemlékezésekkel és egy CD-válogatással teszi majd átélhetővé, az utolsó magyar underground, a pokoli aranykor korát. A kötetben található plakátokat most az interneten is megtekinthetjük a tinyurl.com/y8am2uyn internetes címen.

***

A beszélt nyelvet, ezek közül is a magyar, roma stb. szlenget hivatott dokumentálni a hogymondom.hu (www.hogymondom.hu) közösségi szlengszótár, amelyik indulása óta 4500 bejegyzéssel büszkélkedhet. Az oldalra maguk a felhasználók töltik, és folyamatosan bővítik az általuk ismert szleng szavakat, ugyanakkor ki is kereshetik valamelyik szónak a jelentését. Az oldal keresője elsőre szokatlan lehet, mert van ugyan Keres gomb, de csak dísznek. Igazából gépelés közben (ha vakon gépelünk) már láthatjuk is, hogyan szűkül betűről-betűre a keresett szavak köre, míg végül jó esetben a megfelelőnél lyukad ki az ember, amennyiben viszont nem találjuk a keresett szót, ezt hozzáadhatjuk az oldal wanted-listájához, így előbb-utóbb csak erre téved valaki, aki tudja, mit jelent a keresett szó, és kiegészíti egy definícióval.

***

Az, ami a kilencvenes években élő fiataloknak és felnőtteknek a Simpson család rajzfilm volt, a mostani ifjoncoknak és felnőtteknek a Magyarországon és Szerbiában a Comedy Centralon sugárzott Rick és Morty. A www.rickandmorty.com interaktív honlapon mi is részesei lehetünk a rajzfilmsorozat világának, megnézhetjük az eddig elkészült epizódokat és, az oldalon elrejtett „húsvéti tojásoknak” köszönhetően az animációs sorozat multiverzumát is megismerhetjük.