2024. április 19., péntek

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható

Az elmúlt ötven év legrosszabb méztermése várható az idén, az átlagtermés harmada vagy negyede lett csak az idei – közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Bross Péter kiemelte: januárra nem lesz a magyar szabadpiacon eladó méz, és a rossz termés az árakban is látszik: a hárs- és az akácméz ára például az elmúlt hónapban 50 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.

A méhészek várták a napraforgó virágzását, de az sem volt jó az ágazatnak, mert nem volt nyár, a napraforgó pedig csak akkor termel nektárt, ha 25 Celsius-fok felett van a hőmérséklet – mondta.

Hozzátette: a méhek átlagban 2-3 hétig gyűjtenek nektárt a napraforgóról, az idén viszont csak egy hétig tudtak. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy emellett az idén is több száz méhész jelezte, hogy a napraforgó kinyílásával jelentős méhpusztulás tapasztalható a méhcsaládjaikban.

Az akácmézterméssel kapcsolatban június utolsó napján nyilatkozott Bross Péter. Akkor elmondta, az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén. Mint mondta, nemcsak Magyarországon, de a környező országokban sem termett akácméz, ennek következtében két hét alatt az akácméz világpiaci felvásárlási ára 50 százalékkal emelkedett.

Magyarország akácállományának csaknem 80 százaléka elfagyott – mondta, megjegyezve, hogy a növény első rügye adja a nektárt, így a korai fagyok kifejezetten rosszat tettek a méztermésnek. Magyarországon van az európai akácerdők kétharmada, az elfagyott részek mellett még maradt százezer hektár akácerdő, a májusi esőzések azonban ezeken a területeken is nehezítették a méztermelők dolgát – tette hozzá.

Bross Péter június végén kitért arra is, hogy az enyhe télnek köszönhetően ugyan a méhállomány kevés egyedet vesztett, a tavaszi aszály miatt azonban a repce is átlagon aluli méztermést adott.