2024. április 20., szombat

Fordítva ülik meg a lovat

Deutsch: Az ellenzék azért politizált, hogy Magyarországnak a lehető legkevesebb uniós forrás jusson

Sajtótájékoztatót tartott Budapesten Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a kedden hajnalban elfogadott uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállási alapról, valamint a magyar ellenzéki EP-képviselőkről .  

A magyar polgárok hatalmas győzelmeként és a hazai baloldali, liberális politikusok súlyos vereségeként értékelte a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője a legutóbbi EU-csúcson az Unió következő hétéves költségvetéséről hozott döntést.

A képviselő szerint a súlyos vereségből nem tanul az ellenzék. Állítása szerint ugyanazzal az elánnal és ugyanazokért a célokért küzdenek most is; a szándékuk, hogy a magyar emberek érdekeivel szemben a saját hatalmi politikai érdekeiket képviseljék.

„A magyar ellenzék politikusai nem Magyarországért, hanem a saját hazájuk ellen cselekednek” – közölte. Úgy fogalmazott, hogy amióta célegyenesben van az új uniós költségvetés tervezete, az ellenzék mindent egy lapra feltéve azért politizált, hogy elérje azt, hogy Magyarországnak a lehető legkevesebb uniós forrás járjon. Az ellenzékről Deutsch Tamás kijelentette, hogy a baloldal abból indul ki: minél rosszabb Magyarországnak, nekik annál jobb.

„Ha ártani tudnak az országnak, akkor a kormányt teszik felelőssé, és ezzel akarják gyengíteni azt” – mondta a képviselő az ellenzéki viszonyulás „logikájáról”.

Csütörtökön Brüsszelben plenáris ülésen vitatta meg az Európai Parlament a maratoni hosszúságú EU-csúcson kedden hajnalban meghozott döntést. A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe az ülés kapcsán, melyben azt írták: a szavazáson a két kormánypárt EP-képviselői nemmel szavaztak az EP balliberális többsége által támogatott állásfoglalásra, amely az európai polgárok érdekeivel szemben meg akarja torpedózni a történelmi megállapodást, újra napirendre akarja erőltetni a tagállamok politikai zsarolását lehetővé tevő ún. jogállamisági mechanizmust, mindezekkel pedig késleltetné az Európai Unió válság utáni gazdasági felépülését szolgáló pénzügyi csomag elfogadását – áll a közleményben.

Szájer József fideszes EP-képviselő plenáris hozzászólalásában elutasította a Magyarországgal szemben is a kettős mérce alkalmazását. Kiemelte, azok, akik jogállamisággal kapcsolatban kritizálják Magyarországot, kiüresítik a fogalmat. Emlékeztetett arra, hogy generációjának meg kellett harcolnia azért, hogy ma Magyarországon a jogállam érvényesülhessen, ami a szabadságot, a nemzeti függetlenséget és a demokráciát jelenti.

„A magyarországi ellenzéki európai parlamenti képviselőkre sajnos megint nem számíthattak a magyar emberek. Az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik európai parlamenti képviselői a magyar polgárok érdekeivel szemben ismét azok oldalára álltak, akik az ún. jogállamisági mechanizmus köntösébe bújtatva a politikai zsarolás intézményét akarják létrehozni Magyarországgal szemben, és végső soron el akarják venni annak a lehetőségét, hogy a Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról a magyar emberek dönthessenek” – írja a közleményben az állásfoglalás mellett szavazó magyar ellenzéki EP-képviselőkről.