2024. április 19., péntek

Boriszov átalakította kabinetjét, de marad kormányfő

Bojko Boriszov bolgár kormányfő csütörtökön átalakította jobbközép koalíciós kormányát, de a tüntetők követelésének ellenére nem hajlandó távozni a miniszterelnöki tisztségből.

A kormányfői pozícióra esélyes Bojko Boriszov nem sok szépet ígért. Már a választás előtt közölte: a görög válság semmiség ahhoz képest, ami Bulgáriára vár (Fotó: Beta/AP)

Bojko Boriszov (Fotó: Beta/AP)

Az átalakítások nyomán a belügyi, a pénzügyi, a gazdasági és az egészségügyi tárca élére kerül új vezető. Az idegenforgalmi minisztériumot megszüntetik.

A belügyminiszter lecserélése a tüntetőknek tett engedmény. A tárca irányítását a jelenlegi rendőrfőnök, Hriszto Terszijszki veszi át.

Az egészségügyi minisztert a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése miatt mozdították el. Kiril Ananiev jelenlegi tárcavezető helyét egy nagy szófiai kórház igazgatója, Kosztadin Angelov veszi át, aki a szigorúbb óvintézkedések híve.

Ananiev váltja Vladiszlav Goranovot a pénzügyi tárca élén. Ananiev 1998 óta négy különböző kormányban töltött be pénzügyminiszter-helyettesi tisztséget. 2017 elején rövid ideig vezette is a pénzügyi tárcát egy ügyvivő kormányban.

Ekaterina Zaharieva megtartja a külügyi, Kraszimir Karakacsanov pedig a védelmi tárcát. Mindketten továbbra is kormányfőhelyettesek maradnak.

Egyelőre nem tudni, mikor szavaz a parlament a változtatásokról.

Az elmúlt két hétben ezrek vonultak utcára Boriszov lemondását követelve. A tüntetők azzal vádolták a kormányfőt, hogy szemet huny a burjánzó korrupció felett, amely aláásta az állami intézményekbe vetett bizalmat és a jogállamiságot. A tiltakozások ellenére Boriszov jobbközép koalíciós kormányának feltett szándéka kitölteni négyéves mandátumát, amely jövő márciusban jár le.

A tüntetések egyik szervezője, Veliszlav Minekov az állami rádiónak azt mondta: fokozódni fognak a megmozdulások, és nem hátrálnak meg, amíg a teljes kormány le nem mond.

Az ellenzéki szocialisták is elutasították az átalakítást, amely szerintük a változás látszatát kelti, de valójában nem az.

"Miniszterek távoznak, de a maffiaszerű kormányzati modell marad" - mondta Kornelia Ninova pártelnök. A szocialisták a kabinet távozását és új választások kiírását követelik.